- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.10.2018, 21:34)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele INS despre modificarea datelor privind consumul: Sunt urmarea schimbării anului de bază
Tudor Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), a explicat, pentru MEDIAFAX, motivele pentru care instituţia a modificat datele privind consumul, după cum reiese dintr-un comunicat de presă transmis recent, ceea ce i-a adus critici.
Urmărește
343 afișări
Preşedintele INS despre modificarea datelor privind consumul: Sunt urmarea schimbării anului de bază
Senatorul PNL Florin Cîţu a susţinut, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că INS a modificat datele privind consumul aferente fiecărei luni din 2017, astfel încât să mascheze prăbuşirea acestuia, respectiv contribuţia negativă la creşterea economică.
„Vă facem cunoscut că modificările sunt strict urmarea schimbării, începând cu 1 ianuarie 2018, a anului de bază utilizat în calcul indicatorilor pe termen scurt (din 2010 în 2015) şi actualizarea sistemului de ponderare, ceea ce a determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor date publicate anterior”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Tudor Andrei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Oficialul INS susţine că schimbarea s-a produs în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), în conformitate cu prevederile metodologiei statistice comune de calcul elaborate de Eurostat.
Astfel, Statistica din România a aplicat această schimbare, iar, pentru asigurarea transparenţei şi evitarea unor posibile neînţelegeri în interpretarea datelor, a anunţat această modificare încă din decembrie anul trecut, aspect reluat cu prilejul fiecărui nou comunicat de presă, potrivit preşedintelui INS.
„Comunicatul de presă nr. 253 din 3 octombrie a.c. oferă la pagina 2, sub genericul IMPORTANT! trimiterile necesare, recomandând, totodată, consultarea, pentru înţelegerea corectă a indicatorilor, a Precizărilor Metodologice ataşate comunicatului pe homepage-ul site-ului INS”, a punctat Tudor.
Preşedintele INS a subliniat că veridicitatea acestor informaţii poate fi uşor făcută, accesând seriile de date referitoare la acest indicator publicate atât pe site-ul INS (baza de date TEMPO), cât şi pe site-ul Eurostat.
„În aceste condiţii este evident că indicatorul la care vă referiţi nu este o «variabilă politică», ci unul calculat cu respectarea tuturor rigorilor ştiinţifice. Vă asigurăm, totodată, că Institutul Naţional de Statistică îşi respectă statutul de instituţie independentă din punct de vedere profesional, în conformitate cu regulile şi practica europeană”, a completat Tudor.
În Comunicatul de presă nr. 253 din 3 octombrie a.c., care se referă la Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul în luna august 2018, la pagina 2, sub genericul IMPORTANT! se scrie:
- Pentru a evidenţia schimbările din structura economiei, începând cu publicarea datelor pentru luna de referinţă ianuarie 2018, anul de bază utilizat în calculul indicilor, pentru toţi indicatorii pe termen scurt a fost modificat din 2010 în 2015.
- Schimbarea anului de bază presupune şi actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificările structurale intervenite în activităţile din economia naţională. Aceste modificări au determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor de date publicate anterior.
- Aceste modificări vor apărea în comunicatele de presă, publicaţiile statistice editate de INS şi în baza de date TEMPO online.
- Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.
- Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2015).
„Consumul scade rapid! Datele «oficiale» arată, fără dubiu, o dinamică a consumului în scădere (...). Dar avem o problemă gravă. Pentru a avea acest rezultat, chiar aşa modest, Institutul Naţional de Statistică (INS) a schimbat, la începutul acestui an, datele pentru fiecare lună din 2017. În prima lună din 2018, INS a «recalculat» şi a schimbat datele doar pentru 2017. Atât. Nu s-a atins de 2016”, a scris, miercuri seara, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.
Senatorul PNL susţine că, în cazul nemodificării datelor, în prezent ne-am fi confruntat cu o prăbuşire a consumului.
„Şi acum partea cea mai importantă. Veniturile la buget sunt cu mult sub aşteptări. Ca şi cum economia ar avea o dinamică mult mai slabă decât cea «oficială». Cum ar fi arătat contribuţia consumului la creşterea economică dacă se păstrau datele iniţiale? Negativă. Rămâne să aflăm de la INS ce a schimbat în «algoritm» de a influenţat doar pozitiv aceste date. Sper că nu a fost variabila «politică»”, a mai scris Cîţu.
Senatorul PNL subliniază că această schimbare care face datele pentru 2018 mai bune, le face mai proaste pe cele pentru 2017.
Consumul este principala componentă în creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României, care anul trecut a avut cel mai ridicat avans de după criză, de 6,9%.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate