Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea cashback. Clienţii pot primi numerar până la 200 lei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea cashback, prin care comercianţii cu o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro şi unele instituţii publice pot să elibereze clienţilor, la cerere, numerar în valoare de cel mult 200 de lei.

Urmărește
20607 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea cashback. Clienţii pot primi numerar până la 200 lei

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea cashback. Clienţii pot primi numerar până la 200 lei (Imagine: Andrei Pungovschi/ Arhiva Mediafax Foto)

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, reexaminată la cererea Preşedintelui României, a fost adoptată în unanimitate de membrii Camerei Deputaţilor la sfârşitul lunii octombrie.

Dacă în varianta iniţială a legii, întoarsă de şeful statului în Parlament, comercianţii erau obligaţi să acorde avansuri în numerar, în forma care a venit a doua oară la promulgare se arată că ''persoanele juridice prevăzute alin. (1) şi (3) oferă serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante şi pot acorda avansuri în numerar. Acestea afişează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului''.

Persoanele juridice la care textul face referire sunt operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată şi cei care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro.

De asemenea, potrivit legii, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit, iar persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 de euro în echivalent lei au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit şi cardurile de credit.

Guvernul a avertizat însă în punctul de vedere asupra legii că aplicarea acestei măsuri generează cheltuieli suplimentare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice, determinate de implementarea sistemelor moderne de plată.

Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat. În cazul în care suma existentă în casă, la dispoziţia comercianţilor acceptanţi de carduri, nu acoperă suma solicitată de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibilă.

O altă prevedere a actului normativ este cea prin care ''băncile acceptante de carduri au obligaţia de a instala terminale de plată în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării.
Instalarea terminalelor de plată se face la solicitarea operatorilor economici, instituţiilor publice, persoanelor juridice prevăzute în baza contractelor încheiate în acest scop, în toate locurile indicate de aceştia''.

Amenzile variază între 5.000 şi 50.000 de lei. Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar băncile acceptante de carduri au obligaţia să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăţilor prin intermediul mijloacelor moderne de plată şi al realizării transferului între contul de card şi contul beneficiarilor sumelor plătite, precum şi pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare

Proiectul a fost iniţiat de către deputatul UDMR Zsolt Molnar şi contrasemnat de alţi 31 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici