„Aceşti asigurători ne-au contactat şi au solicitat informaţii despre piaţă, despre reglementări. Din motive de confidenţialitate, nu pot avansa numele acestora. În ciuda contextului dificil, cred că este un moment bun pentru o astfel de decizie”, a adăugat Toncescu.
Pe piaţa asigurărilor sunt autorizate să desfăşoare activităţi de subscriere 43 de societăţi, care la finele anului trecut aveau un capital social total de 4,175 miliarde de lei, în creştere cu 5,1% faţă de 2009.
Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) arată că investitorii străini au o pondere de 88,6% în totalul capitalului social al asigurătorilor, respectiv 3,69 miliarde de lei.
Defalcat, investitorii din Franţa deţin o cotă de 29,1% din capitalul social, urmaţi de cei din Austria – 24,6%, Olanda – 14,2% şi Marea Britanie – 4,6%.
Anul trecut, pe piaţa locală au intrat grupul francez AXA, care a achiziţionat Omniasig Asigurări de Viaţă. Operaţiunile AXA au fost lansate oficial în cursul lunii mai. De asemenea, Ergo Asigurări de Viaţă şi-a făcut anul trecut debutul pe piaţa românească, poliţele emise de asigurător fiind vândute prin intermediul reţelei UniCredit Ţiriac Bank.
Piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a scăzut anul trecut cu 6,36%, la 8,31 miliarde de lei.