- Home
- Economic
- (23.03.2020, 11:23)
- Mihai Gongoroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Rezervei Federale: Rata şomajului în Statele Unite ar putea ajunge la 30%
- Scenariul este chiar mai negru decât cel al marilor bănci de la Wall Street
- "Totul este pe masă" din partea Federal Reserve, spune James Bullard
- Preşedintele St. Louis Federal Reserve spune că PIB-ul Statelor Unite ar putea scădea cu 50% în trim. 2 din acest an
Urmărește
285 afișări
Preşedintele Rezervei Federale: Rata şomajului în Statele Unite ar putea ajunge la 30%
Preşedintele Rezervei Federale americane (Fed) din St. Louis, James Bullard, a tras duminică un semnal de alarmă avertizând că rata şomajului în Statele Unite ar putea atinge 30% în al doilea trimestru din acest an ca urmare a măsurilor de închidere a activităţilor economice şi sociale aplicate pentru combaterea coronavirusului, scrie Bloomberg.
Bullard a mai prognozat că economia americană va înregistra un PIB anualizat mai mic cu 50% în trimestrul doi din acest an, o pierdere economică de circa 2.500 de miliarde de dolari, o evoluţie fără precedent. Bancherul central a cerut un răspuns fiscal puternic pentru a înlocui pierderile, astfel încât să fie asigurată o revenire economică puternică în SUA în trimestrele ulterioare. Totodată, el a adăugat că Fed-ul este dispus să ia mai multe măsuri pentru susţinerea pieţelor financiare şi implicit garantarea funcţionării eficiente a acestora într-o perioadă cu volatilitate ridicată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"Totul este pe masă" din partea Fed în ceea ce priveşte programele suplimentare de creditare, a spus Bullard, care a mai adăugat că "există mai multe lucruri pe care le putem face dacă este necesar".
Imaginea sobră pictată de Bullard subliniază nevoia "critică" ca administraţia de la Casa Albă şi Congresul să ajungă rapid la un acord cu privire la un program masiv de susţinere a economiei. Duminică, un prim draft al pachetului legislativ a picat la vot în Senatul american, Democraţii blocând trecerea către Camera Reprezentanţilor susţinând că măsurile ajută prea mult industriile şi corporaţiile mari şi prea puţin pe angajaţii de rând. Votul final a fost 47 la 47, mult sub cele 60 de voturi necesare pentru trimiterea legii către cealaltă cameră a Congresului american.
Săptămâna trecută, pentru a stăvili o potenţială criză financiară, Fed-ul a repornit programele implementate în perioada crizei 2007-2009 pentru a injecta lichiditate pe pieţele de datorii după ce a redus dobânzile la 0,1% şi a promis să majoreze programul de achiziţionare de obligaţiuni suverane şi active ipotecare.
"Aceasta este o închidere parţială, planificată şi organizată a economiei Statelor Unite în al doilea trimestru", a spus Bullard. "Obiectivul general este să menţinem pe linia de plutire pe toată lumea, gospodăriile şi întreprinderile" cu sprijin guvernamental, a arătat el, adăugând că şocul economic este unul "imens" pe care Fed-ul încearcă să-l "ţină sub control".
Banca centrală americană a cumpărat săptămâna trecută datorie guvernamentală de 272 de miliarde de dolari din suma totală alocată de 500 de miliarde. Bullard a insistat totuşi că această sumă nu trebuie privită ca un plafon.
"Putem merge mult mai sus dacă este necesar. Încercăm să oferim cât mai mult sprijin pentru această piaţă", a spus el.
Fed-ul a intervenit achiziţionând şi datorii corporative, ajutând astfel companiile să se finanţeze pe termen scurt, iar banca centrală are în vedere extinderea acestei practici. De asemenea, Bullard a spus că Fed-ului îi este permis să achiziţioneze obligaţiuni municipale pe termen scurt şi că "aici este probabil zona pe care vom dori să ne concentrăm" dacă banca centrală va continua extinderea programelor de finanţare.
În ceea ce priveşte finanţarea pentru companiile mici şi mijlocii, Fed-ul ar trebui să vină cu un "program nou-nouţ", ceea ce ar consuma prea mult timp, a spus Bullard, subliniind că cel mai bun curs de urmat ar fi garantarea de împrumuturi bancare şi utilizarea programelor de finanţare deja existente.
Bancherul central a spus că printr-un răspuns guvernamental agresiv, activitatea economică ar trebui să înceapă să îşi revină. "Aş vedea cel de-al treilea trimestru ca pe un trimestru de tranziţie", cu un trimestru patru 2020 şi prim trimestru 2021 "destul de robuste", a arătat Bullard, indicând că americanii vor reîncepe să consume. "Acele trimestre ar putea fi trimestre de boom" economic, a spus el.
Obiectivul ar trebui să fie sprijinirea angajaţilor şi întreprinderilor la nivel general, nu alegerea unei companii sau industrii, iar ţările nu trebuie să piardă firme sau industrii întregi din cauza lipsei de sprijin, a completat Bullard.
"Este complet prosteşte să pierzi o industrie majoră din cauza unui virus. De ce ai vrea să faci asta?", a spus el. Acesta a recomandat ca asigurările de şomaj – asigurări pandemice – să acopere 100% din veniturile pierdute ale angajaţilor din moment ce perturbarea activităţii are la bază, ca scop, stoparea răspândirii noului coronavirus.
Prognozele economice ale ramurei din St. Louis a Federal Reserve sunt chiar mai negre decât cele ale marilor bănci de pe Wall Street. JP Morgan Chase & Co. se aşteaptă ca PIB-ul SUA să se contracte cu 14%, an/an, în perioada aprilie-iunie, în timp ce Bank of America Corp. şi Oxford Economics prevăd o scădere a economiei de 12% în perioada similară. La rândul ei, banca de investiţii Goldman Sachs estimează o scădere PIB de 24% în trimestrul al doilea din acest an.
Vineri, 27 martie, urmează să fie publicat cel mai recent raport privind piaţa muncii din Statele Unite, un raport urmărit de pieţele financiare întrucât consumul reprezintă circa două treimi din economia americană.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe