Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a închis în creştere cu 1,2%, în timp ce indicele MSCI Asia-Pacific al pieţelor asiatice din afara Japoniei a avansat cu 2%.
Preţul aurului pe piaţa spot a urcat cu 0,8%, la maximul istoric de 1.911,46 dolari pe uncie, din cauza temerilor privind frânarea creşterii economice globale.
Contractele futures cu acţiuni europene anunţă un debut pozitiv marţi pe continent, cu creşteri de 1% la Frankfurt, 0,8% la Paris, respectiv 0,5% la Londra.
Indicele MSCI al burselor din întreaga lume a rămas însă în scădere puternică pe ansamblul lunii august şi este cu 19% sub maximul anului 2011, atins în luna mai. Pieţele de capital sunt în scădere puternică de la începutul lunii august, în timp ce activele considerate sigure de către investitori, precum aurul, francul elveţian, yenul, titlurile de Trezorerie SUA şi obligaţiunile guvernamentale japoneze sunt tot mai scumpe.
Moneda euro s-a apreciat uşor marţi, însă dă în continuare semne de vulnerabilitate. Traderii aşteaptă sondajele privind industria prelucrătoare din Germania, Franţa şi zona euro. Euro se tranzacţionează la circa 1,438 dolari.
Preţul petrolului de referinţă pentru piaţa SUA a urcat cu 0,8%, la 85,1 dolari pe baril, după ce a scăzut puternic luni pe fondul speranţelor că violenţele din Libia vor lua sfârşit în viitorul apropiat, permiţând companiilor petroliere să reia exporturile.
Indicele dolarului, care măsoară performanţele monedei americane în raport cu un coş de valute de referinţă, a coborât uşor, la 74,031, dar se menţine peste minimul de luni, de 73,814.
Moneda SUA a fost susţinută şi de temerile privind posibile măsuri agresive din partea autorităţilor elveţiene şi japoneze pentru slăbirea francului şi yenului. Dolarul a atins vineri un minim istoric de 75,94 yeni.