Preşedintele Turciei: Suntem deschişi faţă de proiectul Nabucco
"Proiectul Nabucco este important pentru noi, sperăm să se realizeze cât mai repede. Suntem deschişi în legătură cu acest proiect", a spus preşedintele turc.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că a discutat cu omologul său turc despre participarea companiei Gaz de France la proiectul Nabucco, urmând ca partea turcă să analizeze problema.
Băsescu a mai declarat că a discutat cu Abdullah Gul şi despre proiectul mai vechi româno-turc de realizare a unui cablu submarin pentru transportul de energie care să lege cele două ţări, având în vedere disponibilităţile energetice ale României, care se vor accentua odată cu finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Turcia consideră că proiectul Nabucco reuneşte destul de multe companii şi că nu este nevoie, în prezent, de discuţii privind selecţia celui de-al şaptelea partener, potrivit directorului companiei turce de stat Botas, Saltuk Duzyol, citat de Reuters.
"Cred că am avut un început foarte bun. Este prea devreme pentru a vorbi despre al şaptelea partener. Tocmai am selectat al şaselea participant. O structură cu şase parteneri este destul de aglomerată în ceea ce priveşte managementul", a spus el.
Companiile care fac parte din consorţiul Nabucco au semnat, la 5 februarie, la Viena, documentul prin care grupul german RWE a devenit al şaselea partener în cadrul proiectului de construire a gazoductului, în valoare de cinci miliarde euro, care va transporta gaze naturale din regiunea caspică în Europa.
Grupul francez Gaz de France (GDF) a anunţat, miercuri, că încă este pregătit să participe la proiect dacă va fi susţinut.
Autorităţile de la Ankara se opun participării GDF la Nabucco, motivul fiind recunoaşterea oficială a genocidului din Armenia de către Franţa şi opoziţia preşedintelui Nicolas Sarkozy împotriva candidaturii Turciei la Uniunea Europeană.