- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Presupuşi spioni chinezi, acuzaţi că au încercat să obstrucţioneze investigaţia Huawei în SUA
Departamentul de Justiţie a acuzat şase cetăţeni chinezi, dintre care cinci presupuşi spioni, că au lucrat în numele guvernului chinez pentru a recruta cetăţeni americani ca surse şi a submina urmărirea penală federală împotriva unei mari companii chineze, scrie CNN.
Presupuşi spioni chinezi, acuzaţi că au încercat să obstrucţioneze investigaţia Huawei în SUA
Potrivit documentelor, compania chineză de telecomunicaţii se confrunta cu o urmărire penală federală în Brooklyn, New York. Deşi actul de acuzare nu menţionează numele companiei, o persoană familiarizată cu ancheta a confirmat pentru CNN că este vorba despre Huawei.
Anunţurile evidenţiază eforturile sporite ale departamentului de a lua măsuri împotriva spionilor chinezi care lucrează pe teritoriul american pentru a submina interesele guvernului american, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, procurorul general Merrick Garland.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
"După cum demonstrează aceste cazuri, guvernul Chinei a căutat să interfereze cu drepturile şi libertăţile persoanelor din Statele Unite şi să submineze sistemul nostru judiciar care protejează aceste drepturi", a declarat Garland. "Nu au reuşit".
Doi dintre presupuşii spioni, Gouchun He şi Zheng Wan, au fost acuzaţi că au interferat cu o urmărire penală federală împotriva companiei globale de telecomunicaţii Huawei. Cei doi nu au fost arestaţi.
Ei ar fi cultivat o relaţie cu un oficial implicat în acest caz începând cu 2017. He şi Wang au crezut că l-au recrutat pe oficial, potrivit documentelor de acuzare, dar oficialul american lucra ca "agent dublu" sub supravegherea FBI.
Când a început investigaţia privind Huawei, cei doi i-ar fi cerut oficialului informaţii despre martori, probe de proces şi noi acuzaţii care ar putea fi formulate împotriva Huawei. În schimb, oficialul american a primit mii de dolari în numerar şi bijuterii, spun procurorii.
He şi Wang au continuat să plătească oficialul american pentru informaţii, potrivit documentelor judiciare, trimiţând mii de dolari în plăţi Bitcoin chiar săptămâna trecută.
Pe măsură ce ancheta Huawei a progresat, He şi Wang şi-ar fi intensificat eforturile de a interveni în urmărirea penală împotriva Huawei. Potrivit documentelor de acuzare, He şi Wang au cerut oficialilor de aplicare a legii să înregistreze procurorii în timpul şedinţelor de strategie a procesului, astfel încât aceştia să poată împărtăşi informaţii nepublice cu Huawei.
Oficialul american le-a dat în schimb celor doi presupuşi spioni chinezi o fotografie a unui document de o singură pagină cu un marcaj fals "clasificat" legat de caz, potrivit actului de acuzare. Oficialul american ar fi fost plătit cu 41.000 de dolari pentru acest document.
Într-o schemă separată, procurorii susţin că patru cetăţeni chinezi s-au angajat să recruteze persoane din SUA pentru a lucra pentru guvernul chinez şi pentru a transmite informaţii pe care le considerau utile pentru China.
Potrivit actului de acuzare, inculpaţii - dintre care unii erau ofiţeri de informaţii chinezi - au lucrat sub acoperirea unui fals think tank pentru a încerca să recruteze americani, inclusiv profesori universitari, un fost oficial federal de aplicare a legii şi un oficial de stat din domeniul securităţii interne. Inculpaţii au încercat să îşi mituiască ţintele cu cadouri generoase, susţin procurorii, inclusiv cu o călătorie în China cu toate cheltuielile plătite.
Cei patru inculpaţi sperau să obţină tehnologie şi echipamente pe care să le trimită înapoi în China, potrivit actului de acuzare. De asemenea, inculpaţii ar fi sperat să oprească protestele din SUA pe care guvernul chinez le considera jenante.
Fiecare dintre cei patru bărbaţi este acuzat de conspiraţie pentru a acţiona în Statele Unite ca agenţi ai unui guvern străin. Departamentul a precizat într-un comunicat de presă că bărbaţii sunt rezidenţi în China şi nu este clar dacă au fost arestaţi.
Anunţurile de luni vin după ce, săptămâna trecută, Departamentul de Justiţie a desecretizat un act de acuzare care descria un complot de intimidare a unui rezident SUA pentru a-l determina să se întoarcă în China pentru a face faţă unor acuzaţii penale.
Potrivit actului de acuzare, şapte cetăţeni chinezi au ameninţat un rezident din New York şi familia sa, inclusiv membrii familiei care încă locuiau în China, inclusiv cu încarcerarea.
Cazul este legat de Operaţiunea Fox Hunt a Partidului Comunist Chinez aflat la putere, o campanie internaţională anticorupţie care vizează fugarii chinezi. Guvernul chinez a lansat Operaţiunea Fox Hunt în 2014 pentru a viza cetăţeni bogaţi acuzaţi de corupţie, care au fugit din ţară cu sume mari de bani.
Doi dintre inculpaţii din acel caz au fost arestaţi. Un element comun în multe dintre aceste cazuri este faptul că cetăţenii chinezi care se confruntă cu acuzaţii din SUA trăiesc în străinătate şi este puţin probabil să fie judecaţi vreodată în instanţele federale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO