Preţul aurului creşte de 10 şedinţe, cea mai îndelungată ascensiune din ultimii 40 de ani

Preţul aurului creşte de zece şedinţe consecutive, cea mai îndelungată perioadă de ascensiune din ultimii 40 de ani, după ce unii investitori au început să se adăpostească de ameninţarea tot mai mare a intrării Statelor Unite în default (incapacitate de plată).

Urmărește
1062 afișări
Imaginea articolului Preţul aurului creşte de 10 şedinţe, cea mai îndelungată ascensiune din ultimii 40 de ani

Preţul aurului creşte de 10 şedinţe, cea mai îndelungată ascensiune din ultimii 40 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea a început cu două săptămâni în urmă, odată cu revenirea temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro, iar preţul aurului a început să bată noi recorduri în această săptămână, din cauza impasului dintre administraţia Obama şi Partidul Republican privind planurile de reducere a deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat. Trezoreria de la Washington a avertizat anterior că limita datoriei guvernamentale trebuie ridicată înainte de 2 august, pentru a evita întârzierea unor plăţi.

Aprecierea preţului petrolului, reducerea încrederii consumatorilor din SUA şi temerile legate de riscurile de contagiune a crizei datoriilor de stat din zona euro au sprijinit de asemenea ascensiunea aurului, care a înregistrat cea mai accentuată creştere din ultimii doi ani, de 7% de la începutul lunii iulie.

Preţul spot al aurului a urcat vineri cu 0,3%, la 1.591,5 dolari pe uncie, aproape de maximul istoric de 1.594,16 dolari pe uncie atins joi.

Potrivit calculelor tehnice ale unor analişti, aurul ar putea depăşi în următoarele două luni pragul de 1.700 dolari pe uncie.

Preţul metalului preţios ar putea ajunge între 1.870 şi 5.000 de dolari pe uncie potrivit Capital Economics, care îşi bazează limita superioară a estimărilor pe relaţia dintre cotaţia aurului şi performanţele indicelui Dow Jones Industrial Average, într-un scenariu de crash bursier similar Marii Depresii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici