- Home
- Economic
- LONDRA, (12.03.2013, 16:22)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul aurului, în cădere liberă, cu cel mai prost început de an din ultimul sfert de secol
Preţul aurului a înregistrat cel mai slab început de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a încheiat cu cea mai mare cantitate din metalul preţios vândută de investitori din 2003 până în prezent.
Urmărește
1522 afișări
Preţul aurului, în cădere liberă, cu cel mai prost început de an din ultimul sfert de secol(Imagine: Mediafax Fopto/AFP)
Situaţia de pe piaţa aurului sugerează că metalul este pe cale să se devalorizeze puternic pentru prima dată după 12 ani de creştere susţinută, perioadă în care valoarea preţiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungând la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie în septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de măsură utilizată pentru cotarea metalului pe pieţele internaţionale, reprezintă 31,1 grame.
Preţul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, finalizând şedinţa de luni pe bursa de la Londra la cotaţia de 1.581,55 dolari pe uncie, faţă de un preţ mediu de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut, transmite Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Scăderea marchează cel mai prost început de an din 1988 pentru piaţa aurului, iar datele pentru luna februarie sugerează continuarea trendului.
Astfel, jucătorii la burse au vândut în februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vândută din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la începutul lunii martie, investitorii au renunţat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.
Analiştii Credit Suisse şi Barclays anticipează că raliul de 12 ani al aurului se va încheia în 2013, iar miliardarul George Soros şi-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzacţionare a metalului preţios în trimestrul trecut. Preţul aurului trece prin cea mai îndelungată perioadă de declin din 1997.
Declinul este cauzat de migrarea investitorilor înapoi către burse şi obligaţiuni odată cu aparenta revigorare a celor mai mari economii ale lumii şi creşterea puternică a lichidităţii în urma intervenţiilor monetare pentru stimularea creşterii economice.
Aurul nu se devalorizează însă pentru toţi investitorii. Denominat în yeni japonez, aurul s-a scumpit cu 5,4% de la începutul acestui an, pe fondul strategiei guvernului de la Tokyo de a reduce valoarea monedei naţionale pentru a sprijini exporturile. În lire sterline, uncia a crescut în valoare cu 4,1%, în contextul programului de stimulare monetară a economiei derulat de Banca Angliei.
Băncile centrale şi-au sporit anul trecut rezervele de aur cu 534,6 tone, cele mai mari achiziţii din 1964, pentru a-şi diversifica rezervele la preţuri mai reduse decât în urmă cu 2 ani.
Barclays estimează că băncile centrale vor cumpăra aur şi în 2013 şi 2014, câte 300 de tone.
Totodată, scăderea preţului aurului ar putea determina creşterea cererii pentru bijuterii, principala destinaţie a metalului. Barclays anticipează că vânzările de bijuterii vor creşte cu 3,2% în acest an la nivel mondial, după o scădere de 8,2% anul trecut.
Pe de altă parte, deprecierea aurului afectează profitabilitatea companiilor miniere care îl extrag. În timp ce preţul aurului a crescut de 4 ori din 2003, costurile de extracţie au urcat de 5 ori, potrivit datelor companiei de consultanţă Kenneth Hoffman şi analiştilot Bloomberg Industries. Pentru cei mari 11 "mineri' de aur, costul mediu de producţie a fost de 991 dolari pe uncie în primele 9 luni ale anului trecut.
Indicele bursier al celor mai mari producători de aur listaţi în SUA a scăzut cu 20% în acest an, după un declin de 8,3% în 2012 şi 20% în 2011. Companiile miniere încearcă să se protejeze de efectul scăderii preţurilor prin vânzarea producţiei viitoare, în efect contracte de hedging.
Producţia anuală de aur la nivel mondial se ridică la 2.700 de tone.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce a pățit Alexandra din Iași, după ce s-a cuplat pe internet cu un așa-zis soldat din SUA. Cine era „americanul”, de fapt
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe