Preţul aurului la un nou record istoric - peste 1.512 dolari pe uncie

Preţul aurului a urcat vineri la un nou record, de peste 1.512 dolari pe uncie, în urma deprecierii dolarului şi temerilor privind datoriile de stat din o, iar argintul a avansat la maximul ultimilor 31 de ani.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Preţul aurului la un nou record istoric - peste 1.512 dolari pe uncie

Preţul aurului la un nou record istoric - peste 1.512 dolari pe uncie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cotaţia spot a aurului a atins recordul istoric de 1.512,47 dolari pe uncie, dar s-a retras ulterior la 1.508,78 dolari, în urcare cu 1,5% faţă de sfârşitul săptămânii trecute, transmite Bloomberg.

Aurul a atins maxime istorice de zece ori de la începutul lunii aprilie.

"Dolarul slab are cea mai mare influenţă asupra aurului în acest moment. Piaţa este tot mai neliniştită acum că avem temeri legate de datoriile de stat şi în legătură cu Statele Unite, pe lângă Europa şi problemele din Orientul Mijlociu, care cresc cererea pentru aur ca activ de siguranţă", comentează un analist coreean.

Dolarul s-a depreciat joi la cel mai redus nivel din august 2008 în raport cu un coş de valute de referinţă, în urma zvonurilor că Federal Reserve va păstra dobânzile la niveluri scăzute. Indicele dolarului nu a înregistrat fluctuaţii semnificative în sesiunea de vineri.

Fed a menţinut dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%, stabilit încă din decembrie 2008, şi s-a angajat să cumpere titluri de trezorerie de 600 miliarde de dolari până în iunie pentru a stimula economia.

Standard & Poor's a revizuit la începutul săptămânii perspectiva acordată ratingului Statelor Unite la negativă, de la stabilă.

Violenţele din Orientul Mijlociu, criza datoriilor de stat din Europa şi criza nucleară din Japonia au propulsat aurul cu 31% în ultimele 12 luni.

Preţul spot al argintului urcat vineri cu până la 0,6%, la 46,86 doalri pe uncie, cel mai ridicat nivel din 1980. Metalul preţios s-a apreciat cu 9% în această săptămână, a cincea consecutiv de creşteri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici