- Home
- Economic
- LONDRA, (15.04.2013, 13:49)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul aurului scade cu 7,7%, din cauza temerilor că Cipru va vinde din rezervele băncii centrale
Cotaţia unciei de aur a scăzut luni cu peste116 dolari (7,7%), continuând declinul puternic de la sfârşitul săptămânii trecute, cauzat de informaţiile că Cipru ar fi convenit în acordul cu zona euro să vândă aur din rezervele băncii centrale pentru a obţine fondurile necesare restructurării băncilor
Urmărește
1334 afișări
Preţul aurului scade cu 7,7%, din cauza temerilor că Cipru va vinde din rezervele băncii centrale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Piaţa metalelor a fost afectată puternic şi de publicarea unor date sub aşteptări privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Preţul cuprului a pierdut 2%, iar cotaţia petrolului a scăzut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare în iunie au recuperat o parte din pierderi şi se tranzacţionau în scădere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, după ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Săptămâna trecută aurul a pierdut 4,7%, cu o scădere de 4,1% vineri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Traderii şi analiştii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Încrederea a fost afectată de mai multe tăieri ale preţurilor ţintă pentru aur de către mari grupuri bancare, precum şi de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se aştepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregătite, întrucât a coborât chair şi sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris într-o notă pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la bază în principal riscul ca băncile centrale să vândă aur pentru consolidarea situaţiei financiare a guvernelor.
"Asta se întâmplă după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a pus presiune pe Cipru să vândă excesul rezervelor de aur pentru a contribui la acoperirea unui defict de 6 miliarde de euro în programul de sprijin financiar extern. Chair dacă Cipru nu a decis încă modul în care va acoperi acest deficit, comentariile au neliniştit investitorii şi au cauzat vânzarea masivă", a spus el.
Această evoluţie a rupt legătura între programele de stimulare economică ale Rezervei Federale americane şi preţul aurului, a adăugat analistul. Datele slabe din economia SUA au condus la aşteptări pentru programe prelungite de stimulare a economiei, prin introducerea de lichidităţi importante în sistemul financiar, care au cauzat anterior deprecierea dolarului şi creşterea cotaţiei aurului.
Potrivit unor documente ale Comisiei Europene ajunse în presa internaţională săptămâna trecută, costurile programului de sprijin financiar extern pentru Cipru se ridică la 23 de miliarde de euro, cu 6 miliarde de euro mai mult decât se credea iniţial. Cipru trebuie să acopere integral această diferenţă, iar Comisia a propus, printre alte măsuri, obţinerea a 400 de milioane de euro din vânzarea "excesului" rezervei de aur a băncii centrale a Ciprului.
Cotaţia cuprului a scăzut cu 2%, după date sub aşteptări în China privind avansul economiei în primul trimestru şi producţia industrială din martie. PIB al Chinei a urcat cu 7,7% în primul trimestru, în timp ce analiştii anticipau un avans de 8%.
Tot pe piaţa metalelor, cotaţia argintului a coborât cu 9,5%, la 23,82 dolari pe uncie, după un declin de 3,3% săptămâna trecută.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe