- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.09.2016, 06:00)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul cafelei se pregăteşte de o explozie
Vremea nefavorabilă din Vietnam, cel mai mare producător de cafea robusta din lume, dar şi din Brazilia, a determinat creşteri de preţuri ale cafelei, sortimentul robusta înregistrând în prezent o majorare de 61,8% faţă de 2014.
Urmărește
4651 afișări
Vremea nefavorabilă din Vietnam, cel mai mare producător de cafea robusta din lume, dar şi din Brazilia, a determinat creşteri de preţuri ale cafelei, sortimentul robusta înregistrând în prezent o majorare de 61,8% faţă de 2014.
După ce şi-a consolidat preţul în ultimele 18 luni, cafeaua arabica începe să dea semne de creştere, preţul formând un plafon inferior care pregăteşte o urcare semnificativă, apreciază Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
„Aceste plafoane apar, de obicei, la finalul unei perioade extinse de trenduri descrescătoare şi semnalizează apariţia unei mişcări opuse. Crearea unui asemenea plafon durează câteva luni şi, imediat cum apare ruperea, trendul crescător se instalează”, arată analiza efectuată de banca de investiţii.
Cafeaua robusta a fost „motorul” acestei mişcări de revenire în ultimele luni. Vremea nefavorabilă din Vietnam – cel mai mare producător global – şi din Brazilia a ajutat preţul să recupereze semnificativ. În vreme ce piaţa de cafea a fost închisă luni în SUA, cel mai tranzacţionat contract pe robusta a atins un preţ record pe ultimele 18 luni, la Londra.
„După valoarea scăzută record din februarie, procesul de creştere a câştigat 61,8% faţă de 2014 şi s-a îndreptat spre un selloff. În săptămâna cu 30 august a.c., fondurile hedge au mărit poziţiile bullish pe cafea cu 11% (până la 26.655 de loturi) – adică cea mai ridicată valoare din 2014 încoace”, arată comunicatul.
Cafeaua arabica pare să se apropie de 154,75 cenţi/livră (3,4$/kg), ceea ce reprezintă o creştere de 38,2%. O depăşire a acestui preţ ar putea însemna finalul perioadei de plafon, iar preţul ar putea urca spre 168,25 cenţi/livră, dar există potenţial chiar şi pentru 181,75 cenţi/livră sau chiar mai mult.
Recenta creştere a preţului a fost alimentată de datele care arată o scădere a exporturilor la nivel global, ceea ce a atras atenţia asupra stocurilor. În Brazilia, specialiştii sunt îngrijoraţi din cauza frigului, care ar fi putut afecta copacii, lucru care e un indiciu destul de limpede asupra recoltei din 2015.
Organizaţia Internaţională a Cafelei a dat publicităţii, săptămâna trecută, un raport care arată că exporturile globale au scăzut cu 22% în iulie. Scăderea a fost mai degrabă pusă pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piaţa va începe să se întrebe de unde vor veni stocuri în următoarele luni.
„Aici putem introduce în ecuaţie interesanta informaţie că producătorii şi comercianţii deopotrivă deţin poziţii nete short de 76.000 de loturi. Ultima oară când am văzut aşa ceva a fost în 2014, când arabica se vindea cu peste 200 cenţi/livră. Datele mai arată că numărul de saci de cafea păstraţi în depozite certificate de ICE Futures Exchange a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1999 încoace”, conchide analistul Saxo Bank.
Citeşte şi: Vânzările de cafea în România au scăzut uşor anul trecut, la aproape 420 de milioane de euro
Citeşte şi: Holdingul german Joh. A. Benckiser preia proprietarul brandului de cafea Jacobs, pentru 5 miliarde dolari
Citeşte şi: Holdingul german Joh. A. Benckiser preia proprietarul brandului de cafea Jacobs, pentru 5 miliarde dolari
Citeşte şi: După 500 de studii, oamenii de ştiinţă au ajuns la o singură concluzie despre consumul de cafea. Care este aceasta
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului