- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul caselor vechi a crescut şi nu sunt perspective de scădere
Preţurile cerute de proprietarii apartamentelor vechi din Bucureşti au crescut în ultimele luni, în special la garsoniere şi locuinţe cu două camere, ca urmare a introducerii programului "Prima Casă", iar din cauza ofertei reduse de pe piaţă evoluţia ar putea continua, potrivit agenţiei Real Time.
Preţul caselor vechi a crescut şi nu sunt perspective de scădere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Oferta de locuinţe vechi bune este foarte redusă, de aceea proprietarii au crescut preţurile, iar în perioada următoare nu vom vedea o scădere a acestora", a declarat, joi, Ion Cătuţoiu, managing partner al agenţiei imobiliare Real Time, care a prezentat un studiu de piaţă la deschiderea târgului imobiliar naţional tIMOn.
Studiul a relevat că o familie cu două salarii medii, respectiv de circa 1.800 de lei fiecare, poate obţine de la bancă un credit de 57.000 de euro pentru programul "Prima Casă", sumă cu care ar putea să-şi cumpere o garsonieră sau un apartament cu două camere într-unul dintre proiectele de locuinţe noi din cartierele bucureştene precum Titan, Prelungirea Ghencea sau Colentina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Câciu: Nu avem downgrade de rating, Fitch a schimbat însă perspectiva, de la „stabilă" la „negativă"
-
Procurorul general cere înăsprirea legislaţiei care îi incriminează pe cei cu discurs instigator la violenţă şi ură
-
România este a 11-a cea mai strictă ţară în ceea ce priveşte amenzile rutiere
"Cu aceşti bani nu prea găseşti astfel de oferte pe piaţa veche", a spus Cătuţoiu.
El a atras atenţia că băncile evaluează însă proprietăţile vechi la un nivel foarte scăzut, aproape la jumătate, deoarece nu doresc active toxice în portofoliu şi vizează clienţi cu bonitate cât mai mare.
"Clienţii semnează antecontracte pe anumite preţuri de listare, iar când se duc la bănci pentru credit, acestea le evaluează la jumătatea valorii pentru care s-a semnat antecontractul", a explicat reprezentantul Real Time.
În opinia sa, programul "Prima Casă", prin care statul oferă garanţii la contractarea unui credit imobiliar, este doar un instrument electoral agreat greu de bănci, înşelător pentru dezvoltatori şi o iluzie pentru cumpărători.
"Singura certitudine a acestui program este dată de majorarea preţurilor de listare la apartamentele vechi. Creşterile de până la 25-30% în unele zone pentru garsoniere şi apartamente cu două camere sunt explicate prin reacţia efervescentă într-un interval de timp foarte scurt a cumpărătorilor interesaţi de achiziţia apartamentelor de până în 80.000 euro", a apreciat Cătuţoiu.
El a arătat că apartamentele de 3-4 camere nu au cunoscut o dinamică în privinţa cererii şi drept urmare nu au înregistrat creşteri de preţuri semnificative.
În ceea ce priveşte piaţa locuinţelor noi, sunt unii dezvoltatori, susţine consultantul imobiliar, care vând apartementele la preţuri sub costurile de construcţie.
"Dezvoltatorii trebuie să înţeleagă că trebuie să construiască pentru un anumit nivel al puterii de cumpărare", a mai spus Cătuţoiu.
tIMOn are loc în perioada 24-27 septembrie în Piaţa Constituţiei. La expoziţie participă 70 de firme, cu 120 de proiecte imobiliare cu preţuri de vânzare ale locuinţelor de 33.000 de euro pană la 600.000 de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO