Preţul energiei spot din România a reintrat pe o pantă ascendentă

  • De mai bine de o lună de zile, România este o piaţă de lux ca preţ al energiei, dar motivele rămân un mister.
  • n ziua de foc 25 iunie, România avea o energie de 203 euro/MWh, Germania 76 euro, iar Franţa 46 de euro/MWh, anunţă Ziarul Financiar.
Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului Preţul energiei spot din România a reintrat pe o pantă ascendentă

Preţul energiei spot din România a reintrat pe o pantă ascendentă

De mai bine de o lună de zile, piaţa regională, din care face parte şi România, pare decuplată ca preţ de pieţele vestice. Situaţia ridică semne de întrebare, deocamdată fără răspuns, mai ales în contextul în care de fiecare dată când energia s-a scumpit în România prima explicaţia era aceea de aliniere la preţurile europene. Dar acum când energia vestului este ieftină, România şi regiunea din care face parte de ce a devenit o piaţă de lux?

Începând cu luna mai, pre­ţul energiei spot din Ro­mânia a reintrat pe o pantă ascen­den­tă. Astfel, de la o medie de 60 de euro/MWh în aprilie, în mai preţul mediu spot a avut un salt de 36% până la 82 de euro pe MWh. La nivel european, evoluţia pieţelor de energie a fost relativ omogenă, dar din luna iunie este vizibilă o decuplare la nivel de preţ între pieţele est europene de cele vestice în sensul că regiunea din care face parte şi România a devenit peste noapte extrem de scumpă. În acest moment, preţul energiei pentru consumatorul final este în continuare plafonat, astfel că aceste scumpiri nu îl afectează direct, deocamdată.

Luna trecută au fost două evenimente care au atras atenţia. Pe 21 iunie, o pană majoră de curent a afectat Albania, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, care au trecut printr-un blackout. Croaţia a fost la rândul său afectată de un blackout parţial. „Companiile de transport al ener­giei care au fost afectate alături de com­paniile de transport din statele vecine au resta­bilit alimentarea cu energie în circa 2 ore“, se arată pe site-ul ENTSO-E, reţeaua europeană a transportatorilor de energie. Cauzele care au dus la acest incident major, de care România nu a fost afectată, sunt încă în analiză.

Impactul în preţul din regiune pe care l-a determinat această pană de curent a fost însă difuz. Asta până în ziua de 25 iunie când regiunea a ajuns la preţuri record. Astfel, în ziua de 25 iunie, preţul spot al energiei din România a fost de 203 euro/MWh, enorm dacă se compară cu media lunii mai, de exemplu, Bulgaria a ajuns la acelaşi preţ, în timp ce Croaţia a lucrat la uluitorul preţ de 289 de euro/MWh iar Ungaria cu 224 de euro pe MWh.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici