Preţul energiei va creşte cu 6%

Reducerea de către CE a cotei anuale de emisii de dioxid de carbon a industriei din România cu 20,7% va determina creşterea preţului de producţie a electricităţii în medie cu 16%, respectiv o majorare cu 5%-6% a preţului plătit de populaţie în 2008, a declarat luni deputatul Iulian Iancu.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Preţul energiei va creşte cu 6%

Preţul energiei va creşte cu 6% din cauza reducerii de CE a cotei de emisii poluante pentru România

"Reducerea de către Comisia Europeană (CE) a cotei anuale de emisii polunate cu 20,7% va determina creşterea preţului de producere a energiei şi va afecta şi consumatorii şi unele industrii precum cea a sticlei, îngrăşăminte, aluminiu, lemn", a declarat, luni, preşedintele Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, la un seminar pe teme de energie.

Comisia Europeană a redus, în octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) în industria românească, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone cât ceruse statul român pentru toate activităţile economice, la 75,9 milioane de tone. Totodată, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor României pentru anul 2007, faţă de planul naţional de alocare stabilit de autorităţile române.

"Mi se pare un gest cam dur pentru România, o ţară care vrea să-şi crească competitivitatea economică. Este nevoie de o reacţie puternică a autorităţilor române", a spus Iancu.

Stabilirea acestor planuri de alocare a nivelului emisiilor de CO2 are scopul de a asigura respectarea de către UE a angajamentelor asumate prin protocolul de la Kyoto, potrivit căruia emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 8% în 2012, faţă de anul 1990.

Totodată, ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian a afirmat, săptămâna trecută, că România este nedreptăţită de decizia CE privind reducerea cotei de emisii de dioxid de carbon şi că va transmite în acest sens o scrisoare autorităţilor de la Bruxelles, împreună cu alte state.

Decizia privind transmiterea scrisorii a fost adoptată în urma unor discuţii dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul mediului, Attila Korodi, a afirmat Vosganian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici