- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.10.2012, 16:58)
- Ioan Dornescu ,
Preţul gazelor a crescut cu 5% în luna septembrie
Preţul gazelor a fost majorat cu 5%, în luna septembrie, pentru a recunoaşte costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecută, a declarat marţi Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Urmărește
318 afișări
Preţul gazelor a crescut cu 5% în luna septembrie (Imagine: Shutterstock)
"Am avut două runde de întâlniri pregătitoare a comandamentului de iarnă în care am analizat incidentul, situaţia care a fost creată atunci când consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scăzute, faptul că o parte din furnizorii de gaze nu şi-au îndeplinit obligaţiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze şi analizele referitoare la preţurile deosebit de ridicate cu care au făcut importurile. (...) Ei au venit după aceea să li se recunoască preţurile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toţi suportăm acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, şi le-am recunoscut acum, cu o creştere de 5% a gazelor în luna septembrie", a declarat Traicu, răspunzând unei întrebări legate de verificările autorităţilor privind furnizorii care nu şi-au făcut stocul de gaze iarna trecută.
El a adăugat că nu ştie dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancţiuni respectivilor furnizori.
Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va urca în septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani, anunţa la jumătatea lunii august şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik de Vrijer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Daniel David, lui Antonescu: Luaţi la picior Moldova, Ardealul, Ţara Românească şi Diaspora
-
Elena Lasconi: „Soluţia” lui Ciolacu - mai bine renunţă la bani decât să facă reforme
Întrebat atunci de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia. El a arătat că majorarea preţului reprezintă o actualizare şi nu are legătură cu programul de liberalizare.
Precedenta creştere de preţuri la gaze, pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de 5%. ANRE a motivat creşterea prin majorarea preţului gazelor importate.
"Pentru a preveni această situaţie, am luat trei măsuri: am mărit producţia pe cărbune, am stabilizat producţia pe energie electrică şi am redus producţia de energie electrică pe gaze doar la cea în cogenerare", a adăugat Traicu.
El a făcut aceste declaraţii la finalul unei conferinţe de presă, organizată după încheierea unei şedinţe a Comandamentului de iarnă, constituit în vederea coordonării şi monitorizării Programului de iarnă în domeniul energetic pentru perioada 1 octombrie 2012 - 31 martie 2013.
Cantităţile de combustibil preconizate pentru consum în această perioadă sunt de aproximativ 18 milioane tone lignit, 1,85 milioane tone huilă, 5,95 miliarde normal metri cubi de gaze naturale şi 156.000 tone păcură. Totodată, se estimează o producţie de energie electrică de 33,7 TWh, în creştere cu 2% faţă de perioada similară precedentă, şi de 14,66 milioane gigacalorii energie termică, în stagnare.
"Stocurile constituite la ora actuală împreună cu Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, ca şi procent, depăşesc 100% din ceea ce a fost prognozat. (...) Vom trece iarna fără probleme", a spus secretarul de stat.
Oficialul a spus, răspunzând unei întrebări, că potrivit estimărilor meteorologilor, la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie 2013 vor fi înregistrate cele mai mici temperaturi ale acestei ierni.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe