- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul gazelor naturale ar putea creşte din nou, cu 8-12%, în al doilea trimestru
Reprezentanţii Distrigaz Sud consideră că tariful gazelor naturale din import ar trebui să crească, în trimestrul al doilea, la 420 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de nivelul actual de 370 de dolari, ceea ce ar determina o nouă majorare a preţului la consumatori, cuprinsă între 8 şi 12%.
Preţul gazelor naturale ar putea creşte din nou, cu 8-12%, în al doilea trimestru (Sursa: Mediafax Foto)
"Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) s-a bazat în primul trimestru, când a aprobat creşterea de 8,5% a preţului, pe un preţ al gazelor din import de 370 dolari pe mia de metri cubi. Dar preţul barilului de petrol a crescut, iar leul s-a depreciat în raport cu dolarul american, iar asta va duce la o creştere a preţului gazelor din import", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al adjunct de comercializare Gaze din Distrigaz Sud, Marc Hirt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
El a precizat că în trimestrul al doilea rata de schimb a leului în raport cu dolarul american ar putea fi de 2,5 lei pe dolar.
Din totalul gazelor furnizate anual de Distrigaz Sud, circa 33% provin din import. Compania importă gaze în principal prin firma WIEE, cu care are un acord valabil până în 2012.
Totodată, Distrigaz Sud poartă discuţii cu Romgaz pentru a încheia un contract de aprovizionare cu gaze pentru o perioadă de trei ani, iar cu Petrom încearcă să ajungă la un acord pe o durată mai lungă.
"Precedentul contract cu WIEE a fost încheiat până în 2005, când am încercat să negociem cu Gazprom, ca să importăm gaze direct de la ei, dar ne-au spus să apelăm la WIEE, cu care ei aveau contract până în 2012. Gazprom ne-a mai spus că nu dorea să încheie contracte directe cu furnizorii din România", a arătat Hirt.
Cea mai recentă creştere a preţului la gaze, cu 8,5%, a avut loc la 1 februarie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO