- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul gazelor pentru populaţie rămâne neschimbat. Companiile vor plăti din iulie cu 10% mai mult
Preţul gazelor naturale achitat de populaţie şi producătorii de energie termică va fi menţinut până la 1 iulie 2012, dar consumatorii industriali vor plăti cu 10% mai mult începând de la 1 iulie 2011, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Preţul gazelor pentru populaţie rămâne neschimbat. Companiile vor plăti din iulie cu 10% mai mult (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
"Comitetul de reglementare ANRE a aprobat menţinerea la nivelul actual a preţurilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică, în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei", se arată într-un comunicat al Autorităţii.
Decizia a fost luată vineri.
Totodată, preţul final reglementat al gazelor "creşte în medie cu circa 10% pentru consumatorii non-casnici, cu excepţia producătorilor de energie termică, pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice care este destinată consumului populaţiei, începând cu 1 iulie 2011".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
ANRE motivează decizia majorării preţurilor gazelor pentru sectorul industrial prin creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi şi de modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului (CUG).
CUG destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 77% gaze din producţia internă şi 23% gaze din import.
De asemenea, CUG destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va conţine 89% gaze din producţia internă şi 11% gaze din import.
Cea mai recentă modificare a preţului gazelor naturale a fost efectuată de ANRE în 1 iulie 2009.
Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX, la 16 iunie, că preţul gazelor naturale livrate consumatorilor industriali vor fi majorate, în tranşe, cu până la 30% până în martie 2012. Creşterea, din 1 iulie, cu 10% a preţului, reprezintă prima etapă a acestui proces.
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, a declarat în luna mai pentru MEDIAFAX că preţul gazelor livrate companiilor va creşte după ce Guvernul s-a angajat să prezinte FMI, la începutul lunii iunie, o nouă formulă de calcul a tarifelor, care să evidenţieze mai bine evoluţiile preţurilor pe plan internaţional.
Franks a afirmat, la acea dată, că Guvernul va adopta o ordonanţă de urgenţă prin care va prezenta separat formule de calcul pentru preţul la gaze în cazul consumatorilor casnici pe de o parte şi pentru companii, pe de altă parte.
Guvernul şi-a asumat în faţa FMI că până la 1 aprilie 2011 va stabili un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de preţ bazat pe Costul Unitar al Gazelor până la finele lui 2011 pentru consumatorii non-casnici. Această ţintă nu a fost respectată de către Guvern, astfel că a fost trecută ca acţiune prioritară în noua scrisoare de intenţie şi trebui să fie îndeplinită până la data board-ului FMI din iunie. Şedinţa board-ului va avea loc luni.
FMI a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO