- Home
- Economic
- LONDRA, (27.03.2014, 18:35)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul grâului a crescut cu 20% de la finele lunii februarie, pe fondul tensiunilor din Ucraina
Piaţa grâului a fost cuprinsă de incertitudine în urma crizei din Ucraina, preţul buşelului de grâu (aproximativ 27 kilograme) urcând cu aproape 20% de la finele lunii februarie, pe fondul unui val de achiziţii din partea investitorilor îngrijoraţi de tensiunile din zona Mării Negre.
Urmărește
303 afișări
Preţul grâului a crescut cu 20% de la finele lunii februarie, pe fondul tensiunilor din Ucraina (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)
Piaţa grâului era deja perturbată de efectele condiţiilor meteorologice din Statele Unite, cel mai mare exportator din lume, potrivit Financial Times.
Buşelul de grâu a ajuns la peste 7 dolari, în urcare cu aproape 20% faţă de cotaţia anterioară intervenţiei forţelor ruse în Peninsula Crimeea.
Ucraina, Rusia, Kazahstanul şi regiunea Mării Negre în ansamblu sunt printre cei mai mari exportatori de grâu către Africa de nord şi Orientul Mijlociu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Incertitudinea generată de stiuaţia din jurul Mării Negre a fost principalul factor de influenţă asupra pieţei", comentează pentru FT un analist de la Consiliul Internaţional al Cerealelor, instituţie cu sediul la Londra.
Orice perturbare a comerţului cu cereale din regiune, de unde provin aproximativ 20% din exporturi la nivel global, poate provoca creşterea puternică a preţurilor. În 2010, cotaţiile grâului au urcat puternic după ce Rusia a interzis temporar exporturile ca urmare a unei perioade de secetă.
În pofida tensiunilor politice, exporturile de grâu din Ucraina şi Rusia au continuat în condiţii normale, iar criza nu a provocat nici întârzieri în ceea ce priveşte însămânţarea, potrivit uneia dintre cele mai mari bănci implicate în finanţarea comerţului cu mărfuri.
"Mişcarea preţului grâului pare determinată de teamă, şi nu de aspecte fundamentale din piaţă", comentează un analist al diviziei londoneze a băncii Macquarie.
În Ucraina, grâul însămânţat în toamnă se prezintă în condiţii normale, a declarat pentru Financial Times Svetlana Sinkovskaya, reprezentant al agenţiei APK-Inform din Kiev.
Totodată, aprovizionarea cu seminţe, îngrăşăminte şi pesticide pentru însămânţarea de vară a fost efectuată în toamnă şi iarnă, înainte de izbucnirea crizei, a adăugat oficialul.
"Am efectuat săptămâna trecută un sondaj în rândul a aproximativ 600 de ferme agricole de mărime mică şi mijlocie şi nu au apărut informaţii privind o posibilă scădere a suprafeţelor exploatate", a continuat ea.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, numai 5% din producţia de grâu a Ucrainei provenea din Peninsula Crimeea, adică circa 800.000 de tone.
Riscurile în privinţa producţiei Ucrainei vor deveni vizibile mai târziu în an şi sunt generate în principal de deprecierea grivnei, care va majora preţul seminţelor, îngrăşămintelor şi carburanţilor. Un alt motiv de îngrijorare pentru traderii internaţionali se referă la accesul agricultorilor ucraineni la finanţare în condiţii rezonabile.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe