Preţul, care a crescut de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi este cel mai ridicat de când a început studiul în 1973, a fost susţinut de vânzările de apartamente ultra-exclusiviste din centrul oraşului Tokyo, a transmis Real Estate Economic Institute.
Din cele 2.439 de unităţi care au fost scoase pe piaţă în martie, 9,1% dintre ele au fost vândute în aceeaşi zi, arată datele institutului, potrivit agenţiei Reuters.
Reducerea şi îmbătrânirea populaţiei Japoniei şi migraţia tinerilor către capitală au afectat în mod disproporţionat regiunile de dincolo de Tokyo, Osaka şi alte câteva oraşe mari.
Multe oraşe şi sate au fost golite, iar afacerile lor au rămas fără clienţi şi fără personal disponibil. Se estimează că numărul de locuinţe goale din Japonia, locuinţe care adesea zac în mod deliberat nerevendicate de moştenitori, va ajunge la aproximativ 10 milioane în 2023.
În acelaşi timp, statutul oraşului Tokyo ca principal magnet pentru activitatea economică şi migraţie a crescut. În 2021, în pofida încetinirii cauzate de pandemie şi de presupusa nouă popularitate a muncii la distanţă, preţul mediu al chiriilor în Tokyo, a depăşit vârful stabilit la apogeul bulei imobiliare din Japonia, în 1989.