Preţul petrolul creşte din cauza perspectivelor de extindere a războiului din Orientul Mijlociu

Preţul petrolului a crescut joi, deoarece perspectiva extinderii conflictului din Orientul Mijlociu, care ar putea întrerupe fluxurile de ţiţei din principala regiune exportatoare, a eclipsat prognozele mai favorabile privind oferta globală, scrie Reuters.

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolul creşte din cauza perspectivelor de extindere a războiului din Orientul Mijlociu

Preţurile futures ale ţiţeiului Brent au crescut cu 94 de cenţi, sau 1,27%, ajungând la 74,84 dolari pe baril la ora 06:15 GMT. De asemenea, contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 99 de cenţi, sau 1,41%, atingând 71,09 dolari. Ambele indicii de referinţă au crescut cu peste 1 dolar mai devreme în sesiune.

„În urma nervozităţii iniţiale cauzate de riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu, am observat o revenire a calmului pe pieţele globale; totuşi, participanţii la piaţă continuă să urmărească cu atenţie orice reacţie din partea Israelului”, a declarat Yeap Jun Rong, strateg de piaţă la IG, citat de Reuters.

„Întrebarea pentru petrol acum este dacă infrastructura energetică a Iranului va fi în vizorul Israelului”, a adăugat el.

Israelul a bombardat centrul Beirutului joi dimineaţă, ucigând cel puţin şase persoane, după ce forţele sale au suferit cea mai mortală zi pe frontul libanez într-un an de confruntări cu grupul armat Hezbollah, susţinut de Iran. Lovitura vine la o zi după ce Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice asupra Israelului, într-o escaladare a ostilităţilor care s-au extins din Israel şi teritoriile palestiniene ocupate în Liban şi Siria.

„De aici înainte, este un joc de aşteptare pentru a vedea care va fi răspunsul israelian; bănuiesc că acesta va veni după încheierea sărbătorii Rosh Hashanah mâine”, a afirmat analistul pieţei IG Tony Sycamore.

„Mă îndoiesc că Israelul va viza infrastructura petrolieră iraniană, deoarece o astfel de mişcare ar putea duce preţul petrolului spre 80 de dolari, ceea ce ar fi perceput negativ de aliaţii Israelului, care fac eforturi semnificative împotriva inflaţiei”, a adăugat Sycamore.

Între timp, stocurile americane de ţiţei au crescut cu 3,9 milioane de barili până la 417 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 27 septembrie, conform datelor furnizate de Energy Information Administration. Aceasta este o creştere semnificativă comparativ cu aşteptările unui sondaj Reuters care anticipa o scădere de 1,3 milioane de barili.

„Creşterea stocurilor americane oferă dovezi că piaţa este bine aprovizionată şi poate rezista oricăror perturbări”, au declarat analiştii ANZ (Australia and New Zealand Banking Group) într-o notă, citată de aceeaşi sursă.

Unii investitori rămân optimişti, deoarece livrările globale de ţiţei nu au fost încă afectate de tulburările din principala regiune producătoare şi capacitatea neutilizată a OPEC contribuie la temperarea îngrijorărilor. „După atacul din Iran, preţurile pot rămâne ridicate sau mai volatile pentru o perioadă mai lungă; totuşi, există suficientă producţie şi ofertă pe piaţă”, a declarat Jim Simpson, director executiv al East Daley Analytics.

OPEC dispune de suficientă capacitate rezervată pentru a compensa o pierdere totală a aprovizionării iraniene în cazul în care Israelul distruge instalaţiile acestei ţări. Cu toate acestea, comercianţii se tem că grupul producătorilor ar putea întâmpina dificultăţi dacă Iranul ar riposta prin atacuri asupra instalaţiilor vecinilor săi din Golf. „Capacitatea efectiv disponibilă ar putea fi mult mai mică dacă vor avea loc noi atacuri asupra infrastructurii energetice a ţărilor din regiune”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici