Video Preţul petrolului a atins un nou maxim istoric

Preţul petrolului a atins, vineri, un nou maxim istoric, de 91,1 dolari pe baril, influenţat de scăderea rezervelor de ţiţei în apropierea sezonului de iarnă şi de tensiunile din Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Urmărește
2 afișări

Petrolul se tranzacţiona, la 4:39 GMT, în urcare cu 48 de cenţi, la 90,94 dolari pe baril, după de a atins un maxim de 91,1 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului a încheiat şedinţa bursieră de joi în urcare cu 3,36 dolari, la 90,46 dolari pe baril.

Noul maxim atins se menţine însă, sub nivelul record, ajustat la inflaţie, de 101,7 de dolari pe baril, atins în luna aprilie 1980, la un an după revoluţia iraniană.

Ţiţeiul Brent, de referinţă la bursa londoneză, se tranzacţiona, la 4:39 GMT, în urcare cu 62 de cenţi, la 88,1 dolari pe baril, după ce atinsese un nou maxim de 88,13 dolari pe baril.

"Revenirea preţului petrolului a fost remarcabilă. Având în vedere ştirile care susţin trendul ascendent al ţiţeiului, cred că preţul petrolului va mai urca în şedinţa bursieră de astăzi şi în viitorul apropiat", a declarat analistul Commonwealth Bank of Australia David Moore.

Preţul petrolului, care a scăzut la începutul acestei săptămâni pe fondul temerilor cu privire la puterea economiei SUA, a câştigat şase dolari de miercuri, când piaţa a fost bulversată de date care arătau o scădere a stocurilor de petrol ale Statelor Unite cu 5,3 milioane de barili, în loc de o creştere de 800.000 de barili anticipată de analişti.

Creşterea preţului petrolului a fost susţinută şi de aşteptările conform cărora Organizaţia Statelor Exportatorare de Petrol (OPEC) nu va majora cotele de producţie.

Secretarul general al OPEC, Abdullah al-Badri, a afirmat că pieţele petroliere sunt bine aprovizionate, dar deprecierea dolarului şi investiţiile speculative au dus la avansul cotaţiilor ţiţeiului.

Membrii OPEC au convenit, la 11 septembrie, să majoreze producţia cu 500.000 de barili pe zi, de la 1 noiembrie, dar preţurile au continuat să crească, în timp ce China, al doilea consumator la nivel mondial, a arătat că nivelul cotaţiilor sunt prea ridicate.

De asemenea, tensiunile dintre Turcia şi rebelii kurzi din nordul Irakul au susţinut majorarea preţului petrolului, pe fondul amplificării temerilor cu privire la o posibilă întrerupere a livrărilor din Orientul Mijlociu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici