Preţul petrolului a atins un nou maxim istoric, aproape de 127 de dolari pe baril

Preţul petrolului a atins un nou record, în apropiere de 127 de dolari pe baril, după ce Iranul a anunţat că studiază un plan de reducere a producţiei de ţiţei în pofida indiciilor potrivit cărora costurile ridicate cu ţiţeiul afectează economiile principalelor state consumatoare.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului a atins un nou maxim istoric, aproape de 127 de dolari pe baril

Preţul petrolului a atins un nou maxim istoric, aproape de 127 de dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto)

Petrolul destinat pieţei americane era cotat, la ora 12:04 GMT, în urcare cu 1,77 dolari, la 126 de dolari pe baril, după ce a atins valoarea record de 126,98 dolari pe baril pe parcusul tranzacţiilor de marţi.

Preţul petrolului Brent, de referinţă pe bursa de la Londra, a crescut cu 1,1 dolari, la 124,01 dolari pe baril.

Mahmoud Ahmadinejad, preşedintele Iranului, al patrulea mare producător de petrol la nivel mondial, a declarat că experţii examinează în prezent o propunere legată de reducerea producţiei de ţiţei.

Preţul petrolului a scăzut, în debutul şedinţei de marţi, în urma informaţiilor privind reducerea importurilor de ţiţei din China, primul declin anual din ultimele 18 luni.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a redus estimarea privind creşterea cererii de petrol la nivel mondial, în 2008, ca urmare a preţurilor ridicate şi a problemelor economice din Statele Unite şi alte regiuni.

Consumul de petrol va creşte cu 1,03 milioane de barili pe zi, cu 230.000 de barili sub estimarea precedentă, se arată în raportul lunar al organizaţiei.

Preţul petrolului a crescut de şase ori din anul 2002, în contextul în care statele producătoare de petrol au încercat să ţină ritmul cu avansul cererii de pe pieţele emergente, ceea ce a determinat statele consumatoare să ceară Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) să majoreze livrările.

Totuşi, reprezentanţii OPEC insistă că investiţiile speculative, nu nivelul insuficient al ofertei, sunt responsabile pentru majorarea preţurilor, în contextul în care investitorii fac plasamente pe piaţa de mărfuri pentru a se proteja împotriva deprecierii dolarului şi accelerării inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici