Preţul petrolului a crescut cu peste 2%, la 116 dolari pe baril, pe fondul evenimentelor din Libia

Preţul petrolului a crescut luni cu peste 2%, depăşind 116 dolari pe baril, în urma raidurilor aeriene şi atacurilor cu rachete asupra Libiei, transmite Reuters.

Urmărește
6 afișări

Contractele futures cu ţiţei Brent au urcat puternic în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de luni, după ce forţele coaliţiei internaţionale au atacat poziţii ale regimului de la Tripoli într-o operaţiune mandatată de Organizaţia Naţiunilor Unite, menită să-l determine pe liderul Muammar Gaddafi să înceteze ofensiva militară împotriva rebelilor şi violenţele contra populaţiei civile.

La ora 6:08 GMT, barilul de petrol Brent se tranzacţiona la 115,69 dolari, în urcare cu 1,5%, în timp ce contractul de referinţă pe piaţa americană era în urcare cu 1,85%, la 102,94 dolari pe baril.

Piaţa petrolului continuă să fie influenţată de tensiunile sociale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, îndeosebi din Siria şi Yemen. Preţurile sunt însă susţinute de o posibilă creştere puternică a cererii din partea Japoniei, care trebuie să acopere golul lăsat pe piaţa energiei de criza centralelor nucleare.

Preţurile au urcat cu peste 20% în acest trimestru, iar problemele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord vor menţine acest trend în viitorul apropiat. Creşterea preţurilor la energie ar putea afecta creşterea economică globală, inflaţia şi dobânzile, în special pe pieţele emergente.

Bursele asiatice au crescut luni datorită ordinelor de cumpărare pe acţiunile care s-au depreciat puternic săptămâna trecută, iar yenul japonez s-a stabilizat. Traderii se întreabă dacă G7 va lua noi măsuri pentru deprecierea monedei nipone, după prima intervenţie de acest fel a grupului din ultimul deceniu.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat luni cu circa 1%, în timp ce pieţele nipone au fost închise cu ocazia unei sărbători publice.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a căzut săptămâna trecută cu 10%, pe fondul crizei de la o centrală nucleară grav afectată de cutremurul din 11 martie şi de valul tsunami care a urmat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici