- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul petrolului a depăşit vineri pentru prima dată nivelul de 125 dolari pe baril
Preţul petrolului a depăşit vineri pentru prima dată nivelul de 125 de dolari pe baril, în contextul în care tendinţa ascendentă a cotaţiilor şi contractelor futures cu combustibil pentru încălzire au determinat fondurile de investiţii să facă plasamente pe această piaţă.
Preţul petrolului a depăşit vineri pentru prima dată nivelul de 125 dolari pe baril (Imagine: Mediafax Foto)
Petrolul destinat pieţei americane, cu livrare în luna iunie, a fost cotat vineri la valoarea record de 125,12 dolari pe baril, depăşind maximul istoric de 124,7 dolari pe baril atins în debutul şedinţei.
Fondurile de investiţii au realizat plasamente pe piaţa petrolului, după ce au observat că preţul ţiţeiului a urcat cu circa 13% de la începutul lunii.
La ora 10:25 GMT, preţul petrolului era de 125,06 dolari pe baril, în urcare cu 1,37 dolari faţă de debutul şedinţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă pe bursa de la Londra, a crescut cu 1,36 dolari, la 122,2 dolari pe baril.
"Fondurile investesc pe piaţa ţiţeiului, întrucât preţurile au evoluat extrem de bine. Menţinerea temerilor legate de incertitudinile geopolitice şi valoarea ridicată a preţurilor combustibilului pentru încălzire au susţinut trendul ascendent al pieţei, dar ritmul de creştere este prea mare", a declarat Tatsuo Kageyama, analist la Kanetsu Asset Management din Tokyo.
Stocurile de produse distilate ale SUA, inclusiv de combustibil destinat încălzirii şi de tip diesel, au scăzut cu 100.000 de barili săptămâna trecută, la 105,7 milioane de barili, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), evoluţia contrastând cu estimările analiştilor privind un avans de 800.000 de barili.
Totuşi, evoluţia preţului petrolului a fost influenţată în sens negativ de aprecierea dolarului faţă de euro.
De asemenea, producătorii de ţiţei sunt pregătiţi să furnizeze o cantitate mai mare de petrol dacă va fi necesar.
Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) deţine o capacitate neutilizată de producţie de peste trei milioane de barili pe zi, pe care o va folosi dacă va fi necesar, a declarat secretarul general al grupului, Adbullah al-Badri, citat într-un comunicat al organizaţiei.
"În mod evident nu există o ofertă insuficientă de petrol pe piaţă. Organizaţia este pregătită să reacţioneze dacă evoluţia pieţei demonstrează că este necesar acest lucru", se arată în comunicatul menţionat.
Arabia Saudită, principalul exportator de petrol din lume, a rezervat opt tancuri petroliere pentru a transporta 16 milioane de barili de ţiţei către Statele Unite în mai şi la începutul lunii iunie, acesta fiind cel mai mare număr de transporturi de la începutul acestui an, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de Reuters.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO