- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul petrolului a scăzut luni cu peste un dolar, din cauza amânării tranşei către Grecia
Preţul petrolului a scăzut luni cu peste un dolar, continuând declinul de săptămâna trecută, din cauza îndepărtării investitorilor de active riscante după ce miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat decizia finală privind următoarea tranşă din împrumutul către Grecia, transmite Reuters.
Preţul petrolului Brent a scăzut cu 1,42 dolari, la 111,79 dolari pe baril, în timp ce referinţa de pe piaţa americană a coborât cu 1,16 dolari, la 91,85 dolari pe baril.
"Criza din Grecia a rezultat într-o aversiune mai ridicată faţă de risc, care afectează preţurile petrolului", notează analiştii Commerzbank într-un raport transmis luni investitorilor.
Miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat pentru începutul lunii iulie decizia finală privind plata următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, din împrumutul către Grecia, cerând mai întâi trecerea măsurilor de austeritate şi privatizărilor prin parlamentul elen.
Moneda euro a scăzut cu 0,8% faţă de dolar în urma deciziei oficialilor europeni, iar indicele dolarului a urcat cu 0,4% în raport cu un coş de valute de referinţă, contribuind la deprecierea activelor denominate în moneda americană.
Miniştrii europeni au precizat că anticipează plata tranşei până la jumătatea lunii iulie, când Grecia ar putea intra în default dacă nu primeşte banii.
Vineri, petrolul Brent a închis la 113,21 dolari pe baril, cel mai redus nivel din 24 mai, înregistrând o scădere de 4,7% la nivelul săptămânii trecute, cea mai abruptă de la începutul lunii mai. Referinţa pe piaţa americană a închis la 93,01 dolari pe baril, cu un declin de 2,04%.
Totuşi, scăderea preţurilor petrolului ar putea înceta, deoarece temerile privind oferta de pe piaţa globală continuă să pună presiuni în sens pozitiv asupra cotaţiilor, pe fondul turbulenţelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În plus, investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la încetinirea creşterii economice globale.
În plus, cotaţiile actuale sunt suficient de scăzute încât pot reprezenta pentru unii investitori o oportunitate de cumpărare, comentează un analist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO