Preţul petrolului a urcat cu doi dolari după eşecul negocierilor OPEC privind creşterea producţiei

Preţul petrolului a urcat miercuri cu doi dolari, după ce membrii OPEC nu au reuşit să ajungă la un acord referitor la creşterea producţiei, amplificând temerile că pe parcursul anului va apărea un deficit de ofertă, transmite Reuters.

Urmărește
10 afișări

Avansul cotaţiilor a fost totuşi limitat de aşteptările ca Arabia Saudită să majoreze unilateral livrările, înaintea unei creşteri a cererii anticipată pentru acest an.

Oficiali prezenţi la reuniunea de la Viena au declarat iniţial că Arabia Saudită speră să convingă statele membre ale Organizaţiei să crească producţia cu până la 1,5 milioane barili pe zi.

"Nu am reuşit să ajungem la un acord, este una dintre cele mai nereuşite întâlniri avute vreodată", a afirmat ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, după ce nu a reuşit să îşi convingă colegii.

El a adăugat că sugestiile ca OPEC să mai aştepte trei luni înainte de a decide creşterea producţiei nu sunt o idee bună, întrucât pieţele au nevoie acum de petrol.

Afirmaţia sa poate sugera că Arabia Saudită va mări în curând livrările.

La ora 14:52 GMT, petrolul destinat pieţei americane era cotat în creştere cu 1,4 dolari, la 100,5 dolari pe unitate, după ce în timpul tranzacţiilor a avansat cu doi dolari.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a avansat cu un dolar, la 117,78 dolari pe baril.

"Eşecul discuţiilor este surprinzător. Duce la creşterea preţurilor. Dacă te uiţi la cerere, va fi foarte mare în următoarele luni şi este mare nevoie de suplimentarea producţiei OPEC", a declarat Amrita Sen, analist la Barclays Capital.

Ea a adăugat că este important dacă Arabia Saudită este dispusă să crească livrările.

Sam Ciscuk, analist în domeniul energiei la compania de consultanţă IHS, consideră că rezultatul reuniunii va fi un semnal de alrmă pentru saudiţi, care trebuie să îşi intensifice eforturile diplomatice.

Preţul petrolului a crescut în acest an în urma problemelor de producţie din Libia, provocate de războiul civil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici