Preţul petrolului a urcat uşor marţi, peste 119 dolari pe baril, după semnale mixte din China

Preţul petrolului a urcat uşor marţi, menţinându-se peste 119 dolari pe baril, datorită datelor economice solide din China, însă avansul a fost limitat de aşteptările ca Beijingul să ia măsuri pentru prevenirea supraîncălzirii economiei, transmite Reuters.

Urmărește
4 afișări

Cotaţia petrolului Brent a crescut cu 3 cenţi, la 119,13 dolari pe baril, în timp ce referinţa de pe piaţa americană a urcat cu 33 de cenţi, la 97,63 dolari pe baril.

Producţia industrială a Chinei a crescut în luna mai cu 13,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind estimările analiştilor, potrivit datelor anunţate marţi de guvern.

În acelaşi timp, inflaţia preţurilor de consum a accelerat la maximul ultimelor 34 de luni, semn că Beijingul va continua să înăsprească politica monetară.

Cererea de petrol din China a crescut în luna mai peste pragul de 9 milioane de barili pe zi pentru cea de-a şaptea lună consecutiv, consumul de energie menţinându-se la niveluri ridicate, însă creşterea economică pare să încetinească.

Creşterile preţului petrolului s-au concentrat pe contractul Brent, care a înregistrat diferenţe record faţă de referinţa americană.

Diferenţa dintre cele două cotaţii a atins nivelul record de 22,22 dolari pe baril în cursul şedinţei de marţi, reflectând supraoferta de pe piaţa americană, în contrast cu deficienţele din Europa, potrivit analiştilor.

Royal Dutch Shell a declarat luni situaţie de forţă majoră la terminalul nigerian de încărcare petrilieră Bonny Light pentru lunile iunie şi iulie, din cauza deficienţelor de producţie înregistrate în urma mai multor scurgeri şi incendii la conducta Trans-Niger.

Producţia de petrol din Africa de Nord are probleme încă de la începutul anului, după revoltele din mai multe ţări din regiune. Libia, stat membru al OPEC, a oprit exporturi de petrol de înaltă calitate totalizând 1,3 milioane de barili pe zi.

Membrii OPEC nu au reuşit săptămâna trecută să cadă de acord asupra creşterii nivelului de producţie şi exporturi ale organizaţiei, însă Arabia Sadită a anunţat că va majora unilateral livrările în funcţie de cererea din piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici