- Home
- Economic
- LONDRA, (24.11.2014, 19:37)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă OPEC nu va reduce producţia
Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă membrii OPEC nu vor conveni reducerea semnificativă a producţiei, la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena, potrivit reprezentanţilor unor fonduri de investiţii, citaţi de Reuters.
Urmărește
487 afișări
Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă OPEC nu va reduce producţia (Imagine: Shutterstock)
Preţurile contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, au scăzut cu 34% din luna iunie şi au atins un minim al ultimilor patru ani, de 76,76 dolari pe baril, pe 14 noiembrie. Cotaţiile ar putea coborî în continuare în cazul în care OPEC nu va reduce livrările cu cel puţin 1 milion de barili pe zi, avertizează managerii de fonduri.
Producţia statelor membre OPEC este în prezent de aproximativ 30 de milioane de barili pe zi, iar la nivel mondial se extrag zilnic circa 90 de milioane de barili de petrol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
"Piaţa va pune sub semnul îndoielii credibilitatea OPEC şi influenţa sa pe piaţa mondială a petrolului, dacă nu va reduce producţia", a declarat Daniel Bathe, de la Lupus Alpha Commodity Invest Fund.
Bathe a avertizat că în acest caz cotaţia petrolului Brent at putea scădea la circa 60 de dolari pe baril.
"Comportamentul de turmă şi trecerea la speculaţii de scădere a cotaţiilor vor accelera declinul preţurilor", a adăugat el.
Managerii de fonduri sunt divizaţi în legătură cu posibilitatea ca OPEC să decidă reducerea producţiei de petrol, iar Bathe consideră că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este de până la 50%.
Declinul cotaţiilor petrolului, declanşat în vară, a fost determinat de oferta abundentă, rezultată parţial din exploatarea zăcămintelor de şist din Statele Unite dar şi din cauza cererii scăzute, în special în Europa şi Asia.
În consecinţă, unii investitori consideră că o reducere de mică amploare a livrărilor, de aproximativ 500.000 de barili pe zi, ar fi insuficientă pentru calmarea pieţelor.
Doug King, director de investiţii la RCMA Capital, anticipează că preţul petrolului Brent va scădea la circa 70 de dolari pe baril chiar şi în cazul unei reduceri a producţiei OPEC cu 1 milion de barili pe zi.
"Dacă OPEC nu va conveni reducerea livrărilor, preţurile vor scădea în continuare, destul de rapid, posibil la 60 de dolari", a spus King.
La închiderea tranzacţiilor de vineri, cotaţia petrolului WTI, de referinţă la bursa din New York, a atins 76,51 dolari pe baril, iar ţiţeiul Brent uşor peste 80 de dolari pe baril.
"Preţurile petrolului de sub 80 de dolari pe baril exercită presiuni asupra bugetelor unor state mai sărace din OPEC, precum Venezuela", a declarat Nicolas Robin, manager de fonduri la compania Threadneedle.
El a apreciat că o reducere cu cel puţin 1 milion de barili pe zi a preoducţiei de petrol poate urca preţurile peste 85 de dolari pe baril.
Piaţa a fost inundată în ultima perioadă de teorii ale conspiraţiei, în jurul lipsei de reacţie a Arabiei Sauditate.
Thomas Friedman, editorialist la New York Times, a scris despre "un război mondial al petrolului, între Statele Unite şi Arabia Saudită pe de o parte şi Rusia şi Iran pe de altă parte".
Arabia Saudită a permis declinul cotaţiilor ţiţeiului pentru a convinge producători mai mici din OPEC, care de obicei lasă producătorii mai mari să intervină pe piaţă, să participe la reducerea producţiei, consideră Tom Nelson, de la Investec Global Energy Fund.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe