- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu aproape un dolar, la 113 dolari pe baril
Preţul petrolului Brent a scăzut luni cu aproape un dolar, la 113 dolari pe baril, după deprecierea monedei euro la minimul ultimelor şapte săptămâni faţă de dolar din caza temerilor că Grecia şi-ar putea restructura datoria de stat, transmite Reuters.
Cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 81 de cenţi până la ora 7:41 GMT, la 113,02 dolari pe baril, după ce a atins un minim al zilei de 112,73 dolari pe baril. Vineri, contractul a închis la 113,83 dolari pe baril, în creştere cu 3% faţă de săptămâna anterioară.
Preţul de referinţă pe piaţa americană s-a retras totodată cu 1,21 dolari, la 98,44 dolari pe baril.
Deprecierea euro a tras în jos de asemenea preţurile aurului şi argintului. Moneda unică europeană ar putea coborî în continuare din cauza incertitudinii privind programele de finanţare externă ale ţărilor de la periferia zonei euro, puse sub semnul întrebării după arestarea directorului executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativă de viol.
Miniştrii finanţelor din zona euro vor aproba cel mai probabil, luni, pachetul de finanţare externă pentru Portugalia, inclusiv condiţiile impuse de Finlanda. Totodată, oficialii europeni vor exercita presiuni asupra Greciei pentru noi măsuri de austeritate în schimbul extinderii împrumuturilor de urgenţă.
În Statele Unite, situaţia economică se menţine solidă însă este prea devreme pentru ca Federal Reserve să prezinte o vedere în detaliu a strategiei de exit din programele anti-criză, a declarat duminică preşedintele Atlanta Federal Reserve, Dennis Lockhart.
Preşedintele Barack Obama a avertizat duminică Congresul că dezaprobarea creşterii plafonului datoriei de stat ar putea conduce la o criză financiară şi o recesiune mai gravă decât cea din perioada 2008-2009, dacă investitorii încep să se îndoiască de soliditatea SUA ca debitor.
Investitorii urmăresc de asemenea evoluţia măsurilor de înăsprire a politicii monetare din China, pentru a evalua impactul asupra cererii de petrol din partea consumatorului numărul doi în lume.
China trebuie să ridice din nou dobânzile pentru a aduce inflaţia sub control. Indicatorul va rămâne probabil la niveluri ridicate în următoarea perioadă, din cauza preţurilor tot mai mari la mărfuri. China a crescut rezervele minime din sectorul bancar de opt ori din octombrie 2010 şi a crescut dobânzile de patru ori, în încercarea de a stopa creşterea preţurilor.
Un factor care împiedică deprecierea şi mai abruptă a preţurilor petrolului este situaţia socială şi politică tensionată din Libia şi Siria, şi temerile că turbulenţele de aici s-ar putea extinde către alte ţări exportatoare de petrol din regiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.