- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul petrolului Brent începe anul în urcare puternică, pe fondul tensiunilor dintre Iran şi SUA
Preţul petrolului Brent continuă să crească puternic şi a depăşit marţi 109 dolari pe baril, pe fondul tensiunilor dintre Iran şi SUA care ar putea perturba tranzitul ţiţeiului exportat din Orientul Mijlociu, dar şi în urma datelor economice pozitive din China.
Preţul petrolului Brent începe anul în urcare puternică, pe fondul tensiunilor dintre Iran şi SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dintre activele tranzacţionate pe pieţele internaţionale, petrolul a avut una dintre cele mai bune performanţe anul trecut. Preţul petrolului Brent a urcat în 2011 cu 13%, iar cotaţia medie pentru anul trecut a atins nivelul record de 111 dolari pe baril, în urma turbulenţelor sociale şi politice din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
Petrolul a început şi acest an în creştere puternică, datorită datelor economice care indică creşterea cererii din partea marilor economii emergente, în principal China, şi temerilor privind impactul tensiunilor dintre Iran şi Vest asupra exporturilor din Orientul Mijlociu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Preţul petrolului Brent a urcat marţi, în prima şedinţă de tranzacţionare din 2012, cu 1,92 dolari, sau 1,7%, la 109,3 dolari pe baril. Referinţa pentru piaţa SUA a avansat cu 1,77 dolari, la 100,6 dolari pe baril.
Exerciţiile militare derulate de Iran în Golf şi manevrele executate de nave SUA în zonă au generat temeri privind o posibilă confruntare între Teheran şi Washington, care ar bloca cea mai importantă rută de tranzit a exporturilor de petrol din Orientul Mijlociu.
Teheranul a ameninţat că ar putea închide Strâmtoarea Ormuz, tranzitată de 40% din petrolul consumat la nivel mondial, dacă Vestul va impune sancţiuni asupra exporturilor de ţiţei ale Iranului.
Un portavion SUA a părăsit zona după exerciţiile militare iraniene, iar oficialii de la Teheran au avertizat că vor "lua măsuri" dacă nava va reveni în Golf.
Analistul Carsten Fritsch de la Commerzbank a declarat că manevrele militare şi comentariile Iranului au ridicat prima de risc a petrolului şi a altor mărfuri sensibile la evenimentele din regiune.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12