Preţul petrolului s-a prăbuşit la circa 42 de dolari pe baril

Preţul petrolului s-a prăbuşit la sfârşitul zilei de miercuri cu 12%, la circa 42 de dolari pe baril, acesta fiind cel mai mare declin din ultimii şapte ani şi trei luni, după ce datele oficiale ale guvernului SUA au arătat majorarea peste aşteptări a stocurilor de ţiţei.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului s-a prăbuşit la  circa 42 de dolari pe baril

Preţul petrolului s-a prăbuşit la circa 42 de dolari pe baril

Autorităţile americane au anunţat, miercuri, creşterea stocurilor de petrol cu 6,7 milioane de barili, de şapte ori mai mult decât estimările analiştilor, de 900.000 de barili.

Cotaţia ţiţeiului destinat pieţei americane, cu livrare în februarie, s-a stabilizat la 42,63 de dolari pe baril, în scădere cu 5,95 de dolari, sau 12,25%, cea mai însemnată pierdere zilnică de la declinul record înregistrat în 24 septembrie 2001, când preţurile au scăzut cu 15,25%.

Cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la bursa londoneză, s-a plasat la 45,86 de dolari pe baril, după ce a coborât pe parcursul zilei cu 4,67 de dolari.

"Am avut acumulări în toate categoriile. Cred că este vorba despre o confirmare a existenţei unei cereri slabe. De fiecare dată când piaţa are o confirmare fizică a acestei tendinţe în creşterea stocurilor, acesta nu este decât un alt motiv pentru ca preţul ţiţeiului să scadă şi mai mult", a declarat Amanda Kurzendoerfer, analist pentru piaţa materiilor prime la Summit Energy.

Cererea totală de petrol în SUA a scăzut cu 2,9% în ultimele patru săptămâni, faţă de nivelurile înregistrate anul trecut.

Datele sumbre au eclipsat impactul disputei dintre Ucraina şi Rusia pe tema gazelor naturale, tensiunile din Orientul Mijlociu, precum şi reducerea livrărilor de ţiţei din partea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu 4,2 milioane de barili pe zi, motive care au generat, la începutul săptămânii, majorarea cotaţiilor ţiţeiului cu 50% faţă de minimul de 32,4 dolari pe baril atins la 19 decembrie.

Barilul de petrol se tranzacţionează, în prezent, cu circa 100 de dolari sub recordul istoric de peste 147 dolari atins la mijlocul lunii iulie a anului trecut. Prăbuşirea preţurilor este un efect al crizei financiare şi recesiunii marilor economii, care au generat scăderea puternică a cererii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici