Preţul petrolului se menţine la peste 60 dolari/baril, în contextul scăderii producţiei din Libia

Preţul petrolului se menţine vineri uşor peste 60 dolari/baril, ca urmare a scăderii producţiei în Libia pe fondul atacurilor armate din statul nord african, relatează Reuters.

Urmărește
657 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului se menţine la peste 60 dolari/baril, în contextul scăderii producţiei din Libia

Preţul petrolului se menţine la peste 60 dolari/baril, în contextul scăderii producţiei din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Producţia de petrol din Libia a scăzut luna aceasta la 352.000 barili/zi, aproape la jumătate din cantitatea de luna trecută. Declinul anulează, parţial, creşterea stocurilor de petrol din Statele Unite ale Americii şi cererea scăzută din partea Japoniei, al patrulea mare importator de petrol la nivel mondial.

"Conflictul din Libia pare să devină din ce în ce mai mult o luptă pentru rezervele de petrol, iar acest lucru nu poate să se termine cu bine", a spus Olivier Jakob, analist al companiei elveţiene Petromatrix.

La ora 14:30, petrolul Brent se tranzacţiona la 60,5 dolari/baril, în creştere cu 0,26 dolari faţă de miercuri, în timp ce cotaţiile petrolului pe piaţa americană erau în urcare cu 0,32 dolari, la 56,16 dolari/baril.

Importurile de petrol în Japonia au scăzut în noiembrie cu 17,3%, potrivit datelor oficiale. În acelaşi timp, stocurile de petrol din SUA au crescut în decembrie cu 7,3 milioane de barili, la cel mai ridicat nivel de până acum.

Cu toate acestea, analiştii estimează că preţul petrolului va continua să crească în perioada următoare, deoarece nu există suficientă presiune pe scăderea cotaţiilor.

"Cotaţiile se încăpăţânează să rămână peste pragurile psihologice şi se pare că vor continua la acest nivel pe perioada sărbătorilor", potrivit unei note a firmei din Singapore Phillip Futures.

Preţul petrolului a scăzut cu aproximativ 50% de la jumătatea lunii iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a reducerii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici