Preţul petrolului va reveni pe creştere în a doua jumătate a anului viitor

Preţul petrolului va începe să crească în partea a doua a anului viitor, susţinut de o potenţială scădere a producţiei de gaze de şist în SUA şi de revenirea cererii, potrivit unui sondaj lunar realizat în rândul a 30 de economişti şi analişti.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Preţul petrolului va reveni pe creştere în a doua jumătate a anului viitor

Preţul petrolului va reveni pe creştere în a doua jumătate a anului viitor (Imagine: Shutterstock)

Potrivit sondajului, preţul mediu pentru petrolul Brent se va situa anul viitor la 74 dolari/baril, faţă de o estimare anterioară de 82,5 dolari/baril. Cotaţia medie pentru ţiţeiul WTI este anticipată la 68,7 dolari/baril anul viitor şi la 74,9 dolari/baril în 2016.

Analiştii ABN AMRO sunt cei mai optimişti, estimând un preţ mediu al petrolului Brent de 85 dolari/baril în 2015, în timp ce experţii de la Nomisma Energia sunt cei mai pesimişti, cu un preţ mediu de 59 dolari/baril.

De la începutul anului, petrolul Brent a înregistrat un preţ mediu de 100,57 dolari/baril, iar petrolul WTI de 93,99 dolari/baril.

Luni, petrolul Brent se tranzacţiona la 62,12 dolari/baril, în urcare cu 0,74 dolari faţă de închiderea de vineri, în timp ce petrolul WTI a crescut cu 0,66 dolari, la 57,79 dolari/baril.

Cotaţiile petrolului au scăzut semnificativ începând cu luna iunie, din cauza ofertei abundente, a aprecierii dolarului şi a reducerii cererii, determinate de încetinirea creşterii economiei mondiale.

În urma deciziei din noiembrie a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a nu reduce plafonul de producţie al Organizaţiei, scăderea preţului s-a accentuat, cotaţiile coborând sub 60 dolari/baril, cel mai redus nivel din ultimii peste cinci ani.

Analiştii estimează că declinul va continua şi în prima jumătate a anului viitor.

"Preţurile vor fi mai mici, iar investiţiile în gazele de şist, necesare pentru a păstra ritmul producţiei, îşi vor pierde din atractivitate", este de părere Carsten Fritsch, analist al Commerzbank.

Însă nu toţi analiştii împărtăşesc opinia lui Fritsch. În viziunea lui Vyanne Lai de la Banca Naţională a Australiei, producţia de gaze de şist din SUA va fi foarte puţin sau deloc afectată de decizia OPEC de a menţine neschimbat plafonul pentru membri organizaţiei.

"Întârzierea unui răspuns în ceea ce priveşte producţia de petrol din SUA sugerează că, în situaţia actuală, doar proiectele de investiţii marginale vor fi abandonate", a afirmat Vyanne Lai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici