- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul terenurilor pentru spaţii industriale de lângă Bucureşti a scăzut anul trecut cu circa 40%
Preţurile terenurilor pentru construcţii industriale din apropierea Bucureştiului au scăzut anul trecut cu circa 40% comparativ cu 2009, la o medie de 30 de euro pe metru pătrat, nivel superior celui din zona Budapesta, dar sub cel din Varşovia, Praga şi Bratislava, potrivit King Sturge.
În jurul oraşului Cluj-Napoca, preţul terenului pentru astfel de dezvoltări este de 25 de euro pe metru pătrat.
"Preconizăm că în anul în curs vor predomina în continuare construcţiile la cerere de spaţii industriale şi logistice (build to suit), din cauza restricţiilor de finanţare şi a noilor dezvoltări limitate la preînchirieri, mai degrabă decât construcţiile speculative. De asemenea, suntem de părere că nivelul chiriilor va rămâne în jur de 4-4,25 euro/metru pătrat, iar rata de neocupare va scădea foarte puţin, de la 15% la 14%, având în vedere că tranzacţiile se realizează în continuare mai degrabă în scopul relocărilor, decât al extinderii", a declarat într-un comunicat Irina Iliescu, senior industrial negotiator al companiei de consultanţă imobiliară.
King Sturge estimează că stocul de spaţii logistice şi industriale moderne în Bucureşti va atinge un milion de metri pătraţi în 2011.
Iliescu apreciază că cererea pe piaţă va veni din partea câtorva nume nou intrate pe piaţă, majoritatea din domeniul automobilelor şi electronicelor, dar şi de la furnizorii şi operatorii logistici ai acestora.
"De asemenea, cererea se va manifesta din partea clienţilor finali care sunt în căutare de terenuri industriale pe autostrada A1 şi în proximitatea Bucureştiului, luând în considerare că preţul pentru terenurile de prim rang a scăzut cu circa 40% comparativ cu 2009. Alt semn de revigorare a sectorului îl reprezintă intrarea pe piaţă a unor noi producători şi care au demarat construcţia unităţilor proprii, cu livrare în 2011, respectiv Lufkin Industries şi Toro în Ploieşti, Plexus în Oradea, Valeo lângă Timişoara, Rochling-Automotive în Oarja, Piteşti", a apreciat Iliescu.
Potrivit raportului European Logistics&Industrial Markets, realizat de King Sturge, preţul terenului din Bucureşti pentru dezvoltări industriale (de 2,5 hectare) se situează la 30 de euro pe metru pătrat.
Spre comparaţie, în Budapesta acest tip de teren se vinde cu 27,5 euro/mp, în Varşovia - 45 euro/mp, Praga -60 euro/mp, iar Bratislava - 55 euro/mp.
Niveluri similare cu cel din Bucureşti înregistrează preţurile din Sofia, Belgrad şi Poznan (Polonia).
"Suntem de părere că în anul 2011 oraşele cele mai atractive pentru dezvoltari industriale vor fi Cluj, Timişoara, Ploieşti, Piteşti şi Craiova, care în prezent sunt foarte căutate în sectoarele auto, electronice şi cel al industriei de prelucrare a petrolului", a mai spus Iliescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO