- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.01.2020, 10:31)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţul unui metal, folosit pentru a reduce emisiile poluante ale vehiculelor, a crescut cu 40% în trei săptămâni
Rodiul, un metal preţios folosit pentru a reduce emisiile vehiculelor auto, a explodat, pe fondul cererii în creştere şi cu perspectivă incerte ale ofertelor, care au dus la creşterea preţurilor cu 40% în doar trei săptămâni până la valori apropiate de maximele tuturor timpurilor, relatează Reuters.
Urmărește
1452 afișări
Preţul unui metal a crescut cu 40% în trei săptămâni
Rodiul este utilizat pentru a neutraliza oxizii de azot în eşapamentele auto, iar reglementările din ce în ce mai stricte privind emisiile, în special în China, obligă producătorii auto să utilizeze mai mult metal.
Analiştii se aşteaptă ca oferta să fie depăşită de cerere în acest an, pe fondul întreruperilor de energie din minele din Africa de Sud, care produc mai mult de 80% din rodiul extras.
Preţurile s-au ridicat la 9.975 dolari uncie, de la 6.040 dolari la începutul lunii ianuarie, de zece ori peste preţurile de la jumătatea anilor 2010 şi aproape de maximul tuturor timpurilor, de 10.050 dolari uncia atins în 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Rhodium nu este tranzacţionat al bursă, iar producătorii, care vând în principal prin contracte pe termen lung, oferă foarte puţin pe piaţa spot, a spus un comerciant din Londra.
Rodiul a crescut în paralel cu paladiul, un alt metal preţios folosit pentru neutralizarea emisiilor auto şi al cărui preţ a crescut cu 25% în acest an.
Piaţa rodiului, de 1,1 milioane de uncii pe an este relativ stabilă, cu mici surplusuri în ultimii ani, potrivit producătorului de specialitate Johnson Matthey. Cu toate acestea, consumul va creşte mai rapid decât producţia, împingând piaţa într-un deficit de 100.000-150.000 de uncii anul acesta, a declarat Johann Wiebe de la compania de cinsultanţă Refinitiv GFMS.
Producătorii auto reprezintă aproximativ 85% din cererea de rodiu, iar standardele de emisii care intră în vigoare în China, cea mai mare piaţă auto din lume, necesită cu 50% mai mult rodiu pe vehicul.
Datele din Africa de Sud arată că producţia de metale din grupul platinei, inclusiv rodiul, a scăzut cu 13,5% în noiembrie, iar comercianţii se aşteaptă la perturbări mai mari din cauza unei crize la compania electrică de stat Eskom.
În 2008, piaţa s-a confruntat cu o volatilitate extremă a preţului, preţul prăbuşindu-se de la un maxim al tuturor timpurilor de 10.050 dolari la mai puţin de 1.000 dolari în câteva luni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe