- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.10.2016, 08:00)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţuri de toamnă: Legumele pentru murături se vând la fel ca în 2015, iar comercianţii sunt dispuşi să negocieze
Statisticile oficiale arată că legumele s-au scumpit, în medie, cu 14% în acest an, dar precupeţii din pieţele agroalimentare ale marilor oraşe vând şi în această toamnă legumele pentru murături – varză, gogonele, castraveţi, gogoşari, ardei etc. – la aceleaşi preţuri ca în toamna anului trecut.
Urmărește
1822 afișări
Preţuri de toamnă: Legumele pentru murături se vând cu aceleaşi preţuri ca în 2015, iar comercianţii sunt dispuşi să negocieze (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile la grupa „legume şi conserve din legume” au avansat, din toamna 2015 până în prezent, cu 14,4%, iar la grupa „alte legume” – cu 13,3%. Cartofii s-au scumpit cu 37,1% şi doar fasolea s-a ieftinit, cu 1,3%, mai arată datele INS.
În pieţele agroalimentare însă, lucrurile stau cu totul altfel: preţurile de acum ale legumelor pentru murături sunt aceleaşi ca în 2015 şi ţăranii sunt gata să negocieze, chiar dacă se plâng că nu câştigă mai-nimic de pe urma lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
În Alba Iulia, spre exemplu, există două pieţe agroalimentare situate în zone diferite ale oraşului, în centru şi în cartierul Cetate, preţurile fiind aproximativ aceleaşi. Pieţarii se plâng că muncesc din greu pentru produsele lor, iar câştigul este foarte mic. O doamnă care vinde în piaţa din centru a declarat corespondentului MEDIAFAX că marţea şi sâmbăta sunt zile mai bune, iar în această perioadă oamenii cumpără mai mult produse care se pun la murat sau care se păstrează şi la iarnă. Astfel, gogonelele se vând, la Alba Iulia, cu 2,5 lei kilogramul, castraveţii cu 5 lei/kg, conopida cu 5 lei/kg, pepenii verzi cu 1,5 lei/kg, varza cu 1,5 lei/kg, gogoşarii cu 4,5 lei/kg, ceapa cu 2,5 lei/kg, morcovii cu 2,5 lei/kg, pătrunjelul cu 5 lei/kg, cartofii cu 2 lei/kg şi ardeii Kapia cu 5 lei/kg. În spatele pieţei din Cetate se vând astfel de legume şi en-gross, iar cei care cumpără cantităţi mari beneficiază de reducere de circa 10%.
În lunca Dunării, în schimb, preţurile sunt aproape la jumătate faţă de cele din Apuseni, pentru că aici se găseşte şi unul dintre cele mai mari bazine legumicole ale ţării. Preţurile legumelor pentru murat sunt, în Călăraşi spre exemplu, următoarele: gogonele 2,5 lei/kg, conopidă 2,5 lei/kg, varză 1,2 lei/kg, gogoşari 3 lei/kg, castraveţi 3-4 lei/kg, ţelină 3 lei/kg.
Şi în Bucureşti se negociază intens preţurile, pieţele fiind în această perioadă pline şi de negustori, şi de muşterii pentru legumele de pus la murat. Preţurile din Piaţa Obor sunt următoarele: gogonele 2-3 lei/kg (superofertă: gogonele cu doar 1,50 lei/kg), conopidă 2-3 lei/kg, varză 1,2-1,5 lei/kg, gogoşari 3 lei/kg (gogoşarul dulce cărnos 1,50 lei/kg, iar cel de câmp 2 lei/kg), castraveţi 4-5 lei/kg (cornişorul 6,9 lei/kg, iar cel de saramură 4 lei/kg), ţelină 1,5-2 lei/kg sau 5 lei bucata, mărar 1,5 lei legătura, ghimbir 20 lei/kg, hrean 2 lei legătura mică, 5 lei legătura mare sau 10 lei/kg, pepenaşi 5-6 lei/kg.
Desigur, tot mai mulţi români îşi cumpără murăturile gata preparate, pe care le găsesc tot timpul anului în comerţ, dar „astea nu se compară cu murăturile pe care le pui cu mâna ta”, ne spune unul dintre gospodarii veniţi la piaţă să-şi aprovizioneze cămara pentru iarnă.
Citeşte şi: Iohannis spune că Economia României traversează o perioadă de creştere economică robustă
Citeşte şi: Fondul Monetar Internaţional: România va avea o creştere economică de 5% în 2016 şi 3,8% în 2017
Citeşte şi: Ministrul Economiei, Costin Borc: Avem o creştere economică sănătoasă, dar cu un dezechilibru între importuri şi exporturi
Citeşte şi: Bănci fragile, scădere economică, datorii greceşti exagerat de mari, vechile răni provocate Europei de criză încă nu s-au vindecat
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55