Preţuri-record la cereale. Sunt aşteptate scumpiri la raft, dacă România va fi nevoită să importe grâu

  • La nivel global, preţul grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.
  • Rusia profită de pe urma reducerii furnizării în alte regiuni.
  • E posibil ca şi România să fie nevoită să importe grâu de pe piaţa externă.
Urmărește
1852 afișări
Imaginea articolului Preţuri-record la cereale. Sunt aşteptate scumpiri la raft, dacă România va fi nevoită să importe grâu

FOTO: Profimedia

La nivel global, preţul grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani. Anul trecut a fost unul secetos în multe zone ale globului, dar Rusia, care este principalul exportator mondial de grâne, nu a fost foarte afectată. Ruşii chiar au anunţat că vor majora taxa pe exporturi. 

Rusia profită de pe urma reducerii furnizării în alte regiuni. Aceste evoluţii pun presiuni suplimentare asupra marilor importatori. Spre exemplu, Egiptul este dependent de grâul rusesc, deoarece preţul tinde să fie mai redus decât din alte surse. În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară importatoare de grâu, la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale. Ruşii au un sol fertil care produce recolte mari la preţuri atractive. Astfel, au anunţat că anul acesta vor să majoreze taxa la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, de la 1 martie şi până la 30 iunie.

Pentru că anul agricol 2020 a fost unul extrem de secetos, cerealele au ajuns să atingă preţuri-record. Spre exemplu, tona de grâu de panificaţie s-a scumpit cu 130 de lei în ultimul an şi trece lejer de 1.000 de lei. Cu o producţie de grâne mult mai mică în 2020 faţă de anul precedent, este posibil ca şi România să fie nevoită să importe grâu de pe piaţa externă. Astfel, preţul pâinii ar putea creşte şi el semnificativ în următoarele luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici