Preţurile alimentelor ar putea rămâne la niveluri ridicate record pentru mai mult timp

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că preţurile alimentelor s-ar putea menţine mai mult timp la niveluri ridicate record deoarece agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru a majora producţia îndeajuns pentru a acoperi cererea în urcare, transmite Bloomberg.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Preţurile alimentelor ar putea rămâne la niveluri ridicate record pentru mai mult timp

Preţurile alimentelor ar putea rămâne la niveluri ridicate record pentru mai mult timp (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Veniturile în creştere din statele în curs de dezvoltare au încurajat creşterea cererii pentru produse din carne şi lapte, ceea ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hrănirea animalelor şi de teren pentru păşunat.

Totodată, creşterea cererii pentru biocombustibili şi condiţiile meteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente.

"Creşterea ofertei ar putea răspunde preţurilor ridicate, aşa cum s-a întâmplat în deceniile anterioare, reducând presiunile de pe pieţele de alimente, însă pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioadă care se va măsura în ani, nu luni", notează analiştii FMI.

Indicele preţurilor alimentelor la nivel global, calculat de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a ONU, a urcat la un nivel record în februarie, în condiţiile în care toate componentele referitoare la alimente, cu excepţia celei pentru zahăr, au crescut. Scumpirea alimentelor şi corupţia autorităţilor au provocat tensiuni sociale şi politice în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

FMI averizează că preţurile ridicate vor avea efecte negative mai mari în statele în curs de dezvoltare, unde populaţia alocă o parte mai mare din venitori pentru procurarea alimentelor.

"Există riscul ca actuala creştere a preţurilor să persiste mai mult decât în perioada 2007-2008. În actuala ecuaţie sunt implicate mai multe materii prime, ceea ce înseamnă că va fi necesar mai mult timp pentru refacerea stocurilor la niveluri considerate sigure", a afirmat Luke Mathews, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Cotaţiile porumbului au crescut cu 92% anul trecut la bursa de la Chicago. Preţurile grâului au avansat cu 65%, după ce Rusia şi mai multe state est-europene au restricţionat exporturile din cauza secetei care a afectat regiunea. De asemenea, în Asia, inundaţiile au limitat livrările de orez.

Stocurile globale pentru toate cerealele se vor reduce cu 13% până la următoarea recoltă, aceasta reprezentând prima scădere de după 2007, potrivit estimării Departamentului pentru Agricultură din SUA.

Preţurile unor materii prime precum grâul şi soia s-ar putea reduce începând cu anul viitor, în contextul în care scumpirea actuală a acestora va încuraja agricultorii să cultive mai mult, potrivit Biroului Australian pentru Agricultură, Resurse Economice şi Ştiinţe.

Scumpirea alimentelor din 2008 a fost limitată de criza economică globală, din cauza căreia avansul cererii a încetinit, a spus analistul Commonwealth Bank of Australia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici