Preţurile alimentelor au crescut puternic în noiembrie, la maximul a mai mult de doi ani, susţine Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a Naţiunilor Unite

Preţurile alimentelor la nivel mondial au crescut puternic în noiembrie, mai ales carnea şi uleiurile vegetale şi în ciuda preţurilor uşor mai mici ale cerealelor, a anunţat joi agenţia de specialitate a Naţiunilor Unite.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului Preţurile alimentelor au crescut puternic în noiembrie, la maximul a mai mult de doi ani, susţine Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură a Naţiunilor Unite

FAO: Preţurile alimentelor au crescut puternic în noiembrie, la maximul a mai mult de doi ani

Indicele preţurilor alimentare al FAO - Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr a atins în luna noiembrie nivelul maxim pentru 26 de luni, în medie 177,2 puncte, în creştere cu 2,7% faţă de luna precedentă şi în creştere cu 9,5% de la an la an.

De asemenea, FAO a estimat că producţia de cereale va atinge o valoare maximă de 2,714 miliarde de tone în 2019, în creştere cu 0,4% faţă de ultima sa prognoză.

Indicele preţurilor la cereale a scăzut cu 1,2%, până la 162,4 puncte, cu o ofertă mare la export şi o concurenţă puternică între producătorii mondiali care influenţează preţurile la grâu. Preţurile orezului au scăzut la valorile minime din ultimele şase luni, pe măsură ce noi cantităţi recoltate au sporit presiunile.

Indicele preţurilor ulieului vegetal a crescut cu 10,4%, până la 150,6 puncte, atingând cel mai înalt punct din mai 2018, condus de preţurile mai mari ale uleiului de palmier.

Indicele preţurilor cărnii a înregistrat cea mai mare creştere lunară din mai 2009, cu 4,6 la sută din octombrie, până la 190,5 puncte. Carnea de vită şi şi cea de oaie au crescut cel mai puternic, pe fondul cererii din China şi consumului sporit de la sfârşitul anului.

Indicele preţurilor zahărului a fost în medie de 181,6 puncte, în creştere cu 1,8% la sută faţă de octombrie, din cauza unei potenţiale cereri majorate.

Indicele FAO al preţurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 192,6 puncte, în creştere uşoară faţă de octombrie, după două luni de scăderi.

Agenţia şi-a majorat prognoza pentru producţia globală de cereale cu 0,4%, estimând producţia mondială de cereale la 2,714 miliarde de tone, comparativ cu nivelurile din 2018.

Producţia de grâu a sporit cu 4,8%, la 766,4 milioane de tone.

Producţia globală de orez este de 515 milioane de tone, în creştere cu 1,6 milioane de tone faţă de prognoza anterioară, o scădere de 0,5% faţă de nivelul maxim din 2018, a spus agenţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fao,
preţuri,
alimente

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici