- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile alimentelor la nivel global au crescut. A fost atins recordul din urmă cu zece ani
Barometrul mondial al preţurilor la alimente a atins un nou record, atingând cel mai înalt nivel din iulie 2011, se arată în raportul publicat joi de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).
Sursa foto: Mediafaxfoto
În luna octombrie, Indicele FAO al preţurilor la alimente, care reflectă modificările lunare ale preţurilor internaţionale ale unui coş de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, fiind în creştere cu 3%, adică cu 3,9 puncte faţă de septembrie şi în creştere pentru a treia lună consecutivă.
Indicele FAO al preţurilor la cereale a crescut cu 3,2% faţă de luna precedentă. Preţurile mondiale la grâu s-au majorat cu 5% cauzate de înăsprirea disponibilităţilor globale cauzate de recoltele reduse în ţările mari exportatoare, precum Canada, Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii. Preţurile internaţionale ale tuturor celorlalte cereale importante au înregistrat o majorare lunară consecutivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Indicele FAO al preţurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum. Creşterea a fost determinată de cotaţiile mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă. Preţurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza preocupărilor continue în privinţa producţiei reduse din Malaezia, determinată de deficitul forţei de muncă a migranţilor.
Indicele FAO al preţurilor produselor lactate a crescut cu 2,6 puncte faţă de septembrie, fiind influenţat de cererea globală de import, în general, mai pronunţată pentru unt, lapte praf degresat şi lapte praf integral, pe fondul eforturilor cumpărătorilor de a-şi securiza proviziile şi a-şi asigura stocurile. În schimb, preţurile la brânzeturi au rămas, în mare parte, stabile, întrucât livrările din principalele ţări producătoare au fost suficiente pentru a satisface cererea globală de import.
Indicele FAO al preţurilor la carne s-a redus cu 0,7% faţă de valoarea sa din septembrie, continuându-şi scăderea deja a treia lună la rând. Cotaţiile internaţionale pentru carnea de porc şi bovină au scăzut o dată cu reducerea achiziţiilor de către China a cărnii de porc şi a unei scăderi accentuate a cotaţiilor pentru livrările din Brazilia pentru carnea de vită. În schimb, preţurile cărnii de pasăre şi ovine au crescut, stimulate de cererea globală ridicată şi de perspectivele diminuate a unei producţii mai mari.
Indicele FAO al preţurilor la zahăr a scăzut cu 1,8% faţă de septembrie, înregistrând prima scădere după o augmentare consecutivă de şase luni. Micşorarea a fost, în principal, rezultatul unei cereri globale de import limitate şi a perspectivelor unor provizii mari, destinate exportului, din India şi Thailanda, precum şi o depreciere a realului brazilian faţă de dolarul american.
În ciuda unei producţii mondiale record de cereale aşteptate în 2021, stocurile globale de cereale se îndreaptă spre o scădere în 2021-2022, potrivit noilor previziuni din Rezumatul FAO privind Cererea şi Oferta de cereale, care a fost, de asemenea, publicat astăzi.
Prognoza pentru producţia mondială de cereale în 2021 este 2 793 de milioane de tone, în scădere cu 6,7 milioane de tone faţă de raportul anterior din octombrie, în mare parte din cauza reducerii estimărilor producţiei de grâu în Republica Islamică Iran, Turcia şi SUA. În schimb, producţia globală de cereale grosiere se preconizează să crească. Revizuirea ascendentă a recoltei de porumb a fost determinată de randamentele mai bune decât cele aşteptate anterior în Brazilia şi India şi de perspectivele îmbunătăţite de roadă în mai multe ţări din Africa de Vest. Comparativ cu anul trecut, se aşteaptă ca producţia mondială de cereale să crească şi să atingă un nou record.
Utilizarea totală a cerealelor la nivel mondial în 2021 - 2022, este estimată la 2 812 milioane de tone şi se îndreaptă spre o creştere de 1,7% faţă de nivelul estimat pentru 2020 - 2021. Creşterea e determinată de o sporire anticipată a consumului global de produse derivate din grâu, care se măreşte în tandem cu populaţia mondială, în timp ce la creşterea anuală preconizată va contribui şi folosirea unor cantităţi mai mari de porumb pentru hrana animalelor, dar şi în scop industrial.
Previziunile arată că, până la sfârşitul sezonului în 2022, stocurile mondiale de cereale vor scădea cu 0,8% faţă de nivelul de la deschidere, la 819 milioane de tone. În consecinţă, în 2021 - 2022, se estimează ca raportul global dintre stocurile de cereale şi consumul acestora la nivel mondial să scadă uşor, de la 29,4% în 2020 - 2021 la 28,5% în 2021- 2022, dar indicând, totuşi, un nivel general confortabil.
În urma unei revizuiri în creştere în această lună a comerţului global cu grâu şi orez mai puternic decât se anticipa anterior, se aşteaptă extinderea comerţului mondial cu cereale şi atingerea unui nou record în 2021 - 2022, la 478 milioane de tone, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul din 2020 - 2021.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului