- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile alimentelor pe piaţa mondială au urcat la un nivel record în decembrie
Preţurile alimentelor pe piaţa mondială au atins un nivel record în decembrie, ca urmare a cotaţiilor mai mari ale zahărului, cerealelor şi oleaginoaselor, a anunţat, miercuri, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), depăşind maximele din 2008, care au cauzat revolte soldate cu morţi în Haiti şi Egipt.
Preţurile alimentelor pe piaţa mondială au urcat la un nivel record în decembrie (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)
Un index format din 55 de materii prime, analizate de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (OAA), a crescut pentru a şasea lună consecutivă, la 214,7 puncte, peste recordul anterior de 213,5 puncte atins în iunie 2008, potrivit unui raport lunar al ONU, citat de Bloomberg. În noiembrie, indicele se situa la 206 puncte. Indicatorii pentru zahăr şi carne au atins cotaţii record.
Preţurile la alimente ar putea creşte şi mai mult, dacă recolta de cereale la nivel mondial nu se majorează "semnificativ" anul acesta, a avertizat în noiembrie OAA. Anul trecut, în Mozambic au murit 13 persoane în proteste împotriva planurilor de majorare a preţului pâinii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
"Există, din păcate, potenţial pentru o creştere a preţurilor cerealelor în contextul incertitudinilor mari. Dacă se întâmplă ceva neaşteptat cu recolta din America de Sud, există suficient potenţial pentru avansul preţurilor", a spus, într-un interviu telefonic, Abdolreza Abbassian, economist-şef la OAA.
Raportat la decembrie 2009, costul alimentelor a crescut cu 25%, din cauza cerererii tot mai mari din China şi a celei mai grave secete din ultima jumătate de secol în Rusia.
Creşterea anuală din decembrie este comparabilă cu avansul de 43% din iunie 2008. Preţurile record la combustibili, impactul negativ al condiţiilor meteo asupra recoltelor, cererea în urcare din partea claselor de mijloc din India şi China, dar şi utilizarea porumbului în producţia de etanol au contribuit la criza din acel an, notează Bloomberg.
Producţia mondială de alimente va trebui majorată cu 70% până în 2050, în contextul creşterii populaţiei la 9,1 miliarde de persoane, de la circa 6,8 miliarde în prezent, potrivit OAA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO