Preţurile au crescut în februarie cu 0,3%. Care sunt produsele cu cele mai mari creşteri

Preţurile de consum au fost mai mari cu 0,3% în februarie faţă de ianuarie, cu creşteri de 0,5% la alimente şi aproape 0,4% la mărfuri nealimentare, în timp ce tarifele serviciilor s-au redus cu 0,2%, iar rata anuală a inflaţiei s-a situat la 0,4%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Preţurile au crescut în februarie cu 0,3%. Care sunt produsele cu cele mai mari creşteri

Preţurile au crescut în februarie cu 0,3%. Care sunt produsele cu cele mai mari creşteri (imagine: Publimedia / Octav Ganea)

Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea din februarie comparativ cu ianuarie a fost de 0,4%, potrivit unui comunicat al INS.

La alimente, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la citrice şi alte fructe meridionale (cu 5,9%), legume şi conserve de legume (3,7%), precum şi la fructe şi conserve din fructe (3,3%). În schimb, s-au ieftinit ouăle cu 1,5%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 0,7%, iar zahărul cu 0,4%.

Combustibilii s-au scumpit cu 1,9%, însă preţurile la autoturisme şi piese de schimb s-au redus cu 0,4%.

În categoria serviciilor, s-au micşorat tarifele la transportul aerian cu 1,3% şi la poştă şi telecomunicaţii cu 0,9%. În schimb, transportul rutier s-a scumpit cu 0,6%, cel interurban cu 0,4%, iar serviciile de igienă şi cosmetică cu aproape 0,5%.

Comparativ cu decembrie, preţurile au crescut cu circa 0,8%, pe fondul avansului la preţurile alimentelor cu 1,1%, ale mărfurilor nealimentare cu 0,6% şi la tarifele serviciilor cu 0,4%.

Faţă de februarie 2014, preţurile s-au majorat cu 0,4%, determinate atât pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), cât şi a IAPC, la alimente consemnându-se o reducere de 0,5%, în timp ce pentru mărfurile nealimentare preţurile au fost mai mari cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,4%.

"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2014 - februarie 2015) faţă de precedentele 12 luni (martie 2013 - februarie 2014), calculată pe baza IPC, este de 1%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,2%", se arată în comunicat.

La începutul lunii februarie Banca Naţională a României a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie la 0,83%, înregistrând un minim record.

Creşterea medie a preţurilor a fost anul trecut de 1,1% faţă de 2013, determinată pe baza indicelui preţurilor de consum (IPC), şi de 1,4% după indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC).

Inflaţia ar putea rămâne sub ţinta Băncii Naţionale a României până în toamnă, înainte de a atinge nivelul de 1,7% în luna decembrie, se arată într-un raport al BCR.

BNR are o ţintă pentru inflaţia anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis în şedinţa din 4 februarie să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici