- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile de consum au urcat cu 0,77% în februarie; inflaţia anuală a atins 7,6%, peste aşteptări -2
Inflaţia anuală a urcat de la 6,99% în ianuarie la 7,6% în februarie, depăşind media aşteptărilor analiştilor, după ce rata lunară s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, în special a cartofilor, potrivit datelor INS.
Analiştii economici se aşteptau în medie la o creştere a preţurilor de 0,5% în februarie şi o rată anuală de 7,3%.
Rata anuală a inflaţiei a depăşit şi intervalul de variaţie, de 7,2-7,5%, aşteptat până în vara acestui an de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
În februarie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe total cu 1,76%, avansul fiind susţinut de scumpirea legumelor cu 8%, şi în special a cartofilor, cu peste 10% faţă de ianuarie.
De altfel, şi anul trecut cartofii au înregistrat cea mai mare scumpire, de 45%.
Pâinea, cu o pondere semnificativă în coşul de consum, a influenţat semnificativ inflaţia, după ce preţurile au urcat cu 2,3% în luna februarie. O altă creştere importantă a avut loc la fructe proaspete, care s-au scumpit cu 4,1%.
Creşteri lunare de peste 2% au mai fost raportate la ulei comestibil, făină, lapte de vacă şi zahăr. Singurele produse care s-au ieftinit au fost ouăle, care au putut fi achiziţionate la preţuri cu 2,2% mai reduse faţă de ianuarie.
Preţurile mărfurilor nealimentare şi serviciilor au înregistrat creşteri reduse faţă de luna anterioară, de 0,27%, respectiv 0,03%.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, banca centrală nu este optimistă privind revenirea inflaţiei în intervalul ţintit, dar mizează, printre altele, pe o scădere a cotaţiilor la petrol.
Banca Naţională a României a majorat în februarie prognoza de inflaţie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, şi estimează pentru sfârşitul anului 2012 o rată anuală de 3,2%. Pentru 2011 şi 2012, banca centrală a fixat ţinta de inflaţie la 3% plus/minus un punct procentual.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO