- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.04.2015, 10:46)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile de consum au urcat în martie cu 0,4%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%
Preţurile de consum au crescut în martie cu 0,4% faţă de februarie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 0,1%, însă preţurile la mărfurile nealimentare s-au apreciat cu 1,2%, iar tarifele serviciilor cu circa 1,6%, potrivit datelor INS.
Urmărește
94 afișări
Preţurile de consum au urcat în martie cu 0,4%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8% (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea lunară a fost de 0,5%. Preţurile alimentelor au urcat cu 0,3%, ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar costurile serviciilor cu aproape 0,2%.
"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2014 - martie 2015) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2013 - martie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,2%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
În martie, faţă de luna precedentă, cele mai mari scumpiri au avut loc la citrice şi fructe meridionale - 5%, fructe şi conserve din fructe - 3%, legume şi conserve de legume - 1,8%, iar la categoria alte legume şi conserve creşterea preţurilor a fost de 2,2%.
Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit cu 4,7%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 1%, carnea de porc şi zahărul cu 0,2%, iar făina, cartofii şi telemeaua de vacă au avut o scădere de preţ de 0,1%.
La mărfurile nealimentare, preţurile combustibililor au urcat cu 2%, tutunul şi ţigările cu 1,4%, singura ieftinire, însă nesemnificativă, regăsindu-se la autoturisme şi piese de schimb, cu 0,02%.
Costurile serviciilor de apă, canal şi salubritate au avansat cu 0,5%, iar pentru îngrijiri medicale, igienă şi cosmetică şi confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte au urcat cu 0,3%.
În schimb, cazarea la hoteluri a fost mai ieftină cu aproape 0,1%, iar pentru transportul interurban rutier tarifele au scăzut cu 0,04%, iar la chirie cu 0,02%.
Comparativ cu decembrie anul trecut, preţurile s-au scumpit la alimente cu 1,4%, la mărfurile nealimentare cu 1,2%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 0,6%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că traiectoria inflaţiei va influenţa deciziile următoare ale Consiliului de Administraţie al BNR privind politica monetară, însă acestea depind şi de alţi factori, precum deciziile de politică fiscală.
Potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, deciziile de politică monetară ale BNR vor fi bazate în viitor mai mult pe proiecţiile pe termen lung privind inflaţia şi mai puţin pe scăderile temporare de preţuri.
El a afirmat că banca centrală va adopta o politică de aşteptare şi de ancorare a inflaţiei, concentrându-se pe contracararea unor potenţiale efecte de runda a doua ca urmare a tăierilor de taxe.
BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016.
În februarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la un minim istoric de 0,4%, pe fondul ieftinirii preţurilor la alimente şi energie.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024