Preţurile de tranzacţionare a locuinţelor din România au scăzut la trei luni cu 3,9%

Preţurile de tranzacţionare a locuinţelor din România au scăzut în primul trimestru cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, în condiţiile în care la apartamente reducerea a fost de 3,8%, iar la case de 4,3%, potrivit primului indice imobiliar publicat marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Preţurile de tranzacţionare a locuinţelor din România au scăzut la trei luni cu 3,9%

Preţurile de tranzacţionare a locuinţelor din România au scăzut la trei luni cu 3,9% (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Elaborarea metodologiei de calcul a început în anul 2008 în baza unei colaborări între Institutul Naţional de Statistică (INS), Banca Naţională a României, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, iar colectarea informaţiilor de la birourile notariale a început cu luna ianuarie 2009 şi se realizează de către INS cu sprijinul camerelor teritoriale ale notarilor publici, se arată într-un comunicat al institutului.

Indicele măsoară evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009, anul de începere al anchetei. Informaţiile colectate fac referire la valoarea pe tranzacţie autentificată de către notarii publici.

"În trimestrul unu 2010, faţă de anul de bază 2009, s-a înregistrat o scădere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale cu 3,9%. Scăderea preţurilor a fost observată şi pe cele două tipuri de imobile. La apartamente preţurile au scăzut cu 3,8% în trimestrul unu 2010 faţă de anul 2009, în timp ce la case scăderea a fost de 4,3%", se menţionează în comunicat.

În funcţie de amplasamentul locuinţelor, indicele INS arată că apartamentele din Bucureşti au înregistrat o scădere a preţurilor mai mare, de 5,7%, faţă de cele din restul ţării, de 1,6%.

Pe de altă parte, preţurile caselor din mediul rural s-au redus în perioada analizată cu 4,26%, iar cele din mediul urban cu 4,33%.

"Obiectivul cercetării este de a măsura evoluţia trimestrială a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009 şi nu de a calcula preţul mediu pe metru pătrat sau o valoare medie per tranzacţie în funcţie de numărul de camere sau suprafaţa utilă. Datele sunt colectate pe baza unui chestionar electronic cu o periodicitate lunară', se precizează în comunicatul INS.

În vederea stabilirii căt mai exact a caracteristicilor care influenţează preţul tranzacţiei, au fost solicitate şi informaţii cu privire la locaţia amplasării imobilului, anul construirii, tipul clădirii, suprafaţa utilă şi construită, nivelul la care se află locuinţa (în cazul apartamentelor), suprafaţa terenului şi garaj (pentru case). Totodată au fost colectate date şi despre tipul locuinţei, gradul de confort, încălzire, tipul de finisaj, starea de întreţinere a locuinţei, materialele de construcţie şi amplasarea imobilului.

Pe piaţa românească există mai multe companii care publică periodic indici imobiliari, dar care toate măsoară evoluţia preţurilor solicitate de proprietari şi nu a celor de tranzacţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici