- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preţurile locuinţelor ar putea să scădă cu încă 20-30%
Preţurile pe piaţa imobiliară rezidenţială ar mai putea să scădă cu încă 20-30% în acest an, faţă de nivelul actual, pe fondul reducerii cererii din cauza accesului dificil la finanţare, a declarat, miercuri, directorul general al companiei de evaluare Darian, Adrian Crivii.
Preţurile locuinţelor ar putea să scădă cu încă 20-30% (Imagine: Mediafax Foto)
"Preţurile la locuinţe au scăzut până în prezent cu circa 15-20% şi ar putea să mai scadă cu încă 20-30%, întrucât cererea solvabilă este foarte scăzută, respectiv finanţarea este foarte scumpă şi se mai acordă doar clienţilor sofisticaţi", a spus Crivii, într-o conferinţă de presă.
El apreciază că o scădere de circa 50% a preţurilor imobiliare faţă de valoarea maximă care a existat pe piaţă este rezonabilă şi posibilă totodată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
De asemenea, preţurile terenurilor care au fost fixate la un nivel speculativ pot scădea cu 80-90%.
"Piaţa imobiliară îşi va continua deprecierea şi în acest an şi se va ajunge la un echilibru când se vor face tranzacţii. Acum nu se fac tranzacţii, în special din cauza imposibilităţii de a obţine finanţare de la bănci", a spus Crivii.
El a explicat că în anii trecuţi preţurile la locuinţe au crescut foarte mult, întrucât au existat mulţi bani în piaţă şi puţine proprietăţi de vânzare, iar profiturile dezvoltatorilor erau foarte mari.
"Pe măsură ce scădea riscul de ţară, mediul devenea tot mai proprice, iar preţurile au tot crescut pentru că erau profituri foarte mari, atât la dezvoltatori, cât şi la băncile care acordau credite. Avântul creditării a împins preţurile la locuinţe în sus şi tot creditarea a determinat acum scăderea lor", a conchis Crivii.
Potrivit Cushman&Wakefield, preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă în acest an cu 30%, compania imobiliară recomandând pentru 2009 investiţiile în proprietăţi generatoare de chirii ridicate.
Preţurile locuinţelor vechi au scăzut în perioada septembrie-decembrie 2008 cu 15%, iar la cele noi cu 5-10%, de la începutul anului 2009 fiind înregistrată o diminuare a preţurilor cu 10% la nivelul întregii pieţe, conform Cushman.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului