Preţurile petrolului au coborât la minime ale ultimilor 12 ani. Care sunt principalele motive ale prăbuşirii cotaţiilor

Preţurile petrolului au coborât marţi sub 31 de dolari pe baril, la minime ale ultimilor 12 ani, traderii şi analiştii anticipând că evoluţia descendentă va continua, pe fondul incertitudinilor economice din China şi al aprecierii dolarului, relatează Reuters.

Urmărește
831 afișări
Imaginea articolului Preţurile petrolului au coborât la minime ale ultimilor 12 ani. Care sunt principalele motive ale prăbuşirii cotaţiilor

Preţurile petrolului au coborât la minime ale ultimilor 12 ani. Care sunt principalele motive ale prăbuşirii cotaţiilor

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut cu peste 3%, la 30,43 dolari pe baril, nivel nemaiîntâlnit din aprilie 2004, revenind ulterior la 30,69 dolari pe baril, cu 86 de cenţi sub închiderea de luni.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a coborât la 30,41 dolari pe baril, cel mai redus nivel înregistrat după decembrie 2003, înainte de a reveni la 30,59 dolari pe baril.

Datele din tranzacţii arată că poziţiile short pentru contracte cu petrol WTI, care aduc cele mai mari profituri din scăderea preţurilor, se află la un nivel record, ceea ce arată că mulţi traderi anticipează continuarea declinului.

Traderii şi analiştii spun că creşterea supraofertei şi încetinirea economiei chineze sunt principalele motive ale prăbuşirii cotaţiilor petrolului, cu peste 70% de la jumătate anului 2014.

Un alt motiv important al declinului este aprecierea dolarului.

Între timp, analiştii de la Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynch, Standard Chartered şi Societe Generale au redus estimările referitoare la preţurile petrolului.

Analiştii Standard Chartered sunt cei mai pesimişti, anticipând că preţurile ţiţeiului ar putea coborî până la 10 dolari pe baril.

Morgan Stanley şi Goldman Sachs se aşteaptă la un preţ de 20 de dolari pe baril pentru petrolul Brent, pe fondul aprecierii dolarului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici