Preţurile petrolului au scăzut cu până la 49% în 2014, cel mai mare declin anual după 2008

Preţurile petrolului au scăzut cu până la 49% în 2014, cel mai amplu declin anual după criza financiară din 2008, pe fondul cererii scăzute la nivel mondial şi al concurenţei dintre producătorii americani şi cei din OPEC pentru cotă de piaţă, relatează Bloomberg.

Urmărește
321 afișări
Imaginea articolului Preţurile petrolului au scăzut cu până la 49% în 2014, cel mai mare declin anual după 2008

Preţurile petrolului au scăzut cu până la 49% în 2014, cel mai mare declin anual după 2008 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Contractele pentru petrolul WTI cu livrare în februarie au scăzut miercuri, în timpul tranzacţiilor de miercuri de la New York, cu până la 2,2%, la 52,93 dolari pe baril, aducând declinul anual la 46%.

Autorităţile din SUA a decis să permită vânzarea în străinătate de petrol ultrauşor, fără a fi necesar acordul guvernului, ceea ce va contribui la creşterea capacităţii de export a SUA şi la contracararea planului Arabiei Saudite de a determina reducerea producţiei americane, potrivit Citigroup.

Declinul cotaţiilor petrolului a agitat pieţele, provocând deprecierea unor monede, de la rubla rusească la naira nigeriană, şi exercită presiuni asupra bugetelor unor state producătoare, între care Venezuela şi Ecuador.

"Principalul motiv al declinului preţurilor petrolului este faptul că OPEC stă în expectativă", a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS în Zurich.

La Londra, petrolul Brent cu livrare în februarie a coborât miercuri cu până la 3,4%, la 55,03 dolari pe baril, cel mai redus nivel din mai 2009. Preţul petrolului Brent a scăzut cu 49% în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici