Preţurile produselor alimentare vor creşte în 2020. Seceta extremă din 2019 ar putea pune capăt exporturilor istorice de grâu ale României

  • Preţurile alimentelor vor creşte anul acesta, potrivit analiştilor.
  • 2019, un an agricol cu scăderi masive faţă de 2018.
  • Analiştii avertizează că exporturile de grâu ale României sunt pierdute pe acest an.
Urmărește
1290 afișări

Analiştii avertizează că vom avea o creştere sigură a preţurilor la alimente în acest an. Cunoscut în agricultură drept „anul secetei extreme”, 2019 are consecinţe puternice şi în prezent.

„Exportăm cereale şi importăm produse de panificaţie şi carne de porc, din punctul de vedere al situaţiei cetăţeanului de rând, vom asista la o creştere a preţurilor, asta este indubitabil”, a declarat Mircea Coşea, analist economic. 

„Cert este că producţia de rapiţă va fi mult diminuată, datorită suprafeteţelor o dată, şi nici producţia apoi nu se va înscrie cum a fost acum doi ani de zile. Suprafaţa de floare va fi mult dimiunată datorită tratamentului seminţei. Mulţi fermieri au refuzat să mai semene această cultură de floarea soarelui”, spune Nicolae Vasile, inginer agronom. 

În 2018, datorită condiţiilor meteorologice aproape ideale, România a înregistrat recorduri istorice la majoritatea culturilor.

Anul acesta, însă, din cauza secetei extreme de anul trecut şi începutul acestui an, specialiştii spun că România nu va mai exporta ca în anii trecuţi.

„România exporta în anii trecuţi cantităţi importante de cereale 0.59 CUT 1.02 Probabil că anul acesta nu se mai poate 1.04 CUT 1.10 Consecinţele se văd în balanţa comercială. Noi va trebui din nou să importăm, să importăm cantităţi importante de produse alimentare,de legume, de fructe. Nu reuşim să le prelucrăm în ţară, o chestiune foarte gravă pentru România”, a mai spus Mircea Coşea. 

În 2019, recolta de grâu a României a fost cu aproximativ 80.000 de tone mai mică faţă de producţia record din anul 2018, potrivit Ministerului Agriculturii. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici